(Ben jij ook jarig deze maand en we zijn je vergeten? Dat vinden we niet leuk. Laat het even weten per e-mail en we zullen je niet meer vergeten te feliciteren.)

HIEPERDE PIEP HOERA!

Gefeliciteerd ......

Edwin Haksteen, Marion (Seebeart), Yara Plomp, Astrid Kouwenhoven, Mark Kamphuis, Jan v.d. Gaauw, Frank Evers, Erwin Kouwenhoven, Hans (Fiddlesticks).

Vrijdag 1 juni 2007, 16:17 UTC

[Frank>>] De "land in zicht visioenen" beginnen stilletjes aan naar boven te komen. Gisteren begon het te komen, met nog een dag of drie voor de boeg zijn we gaan nadenken wat we bij aankomst (op zondagochtend) gaan doen. Waarschijnlijk zullen wij bij helder weer een uur of 4 van te voren Faial al gaan zien. Hopelijk kunnen wij Vagebond in de marina parkeren.We hebben een lekkere fles champagne aan boord en nog een paar dikke sigaren om de reis feestelijk af te gaan sluiten. De kurk zal gaan knallen op het moment dat Vagebond goed vastligt. Wellicht slapen we daarna nog een paar uur en als we wakker worden een lekkere douche nemen want dat is inmiddels ook al enkele weken geleden. Vervolgens zullen we de formaliteiten gaan afwerken (ons melden bij de overheid). Ontbijten op de wal en in de loop van de middag zullen Rene en ik wel stevig gaan bieren met een uitloop naar de avond. Wat zal die eerste pul smaken .... Wat Helga gaat drinken is meestal een verassing. Dit drinken en het avondeten zal waarschijnlijk plaatsvinden in Cafe Sport, de plaats waar de overstekers elkaar ontmoeten (een beroemd cafe in the scene). Op een gegeven moment zal de vermoeidheid wel toeslaan en kakken we helemaal in. En dan volgt een aangename boerenacht op een stilliggende Vagebond!Wat zullen wij lekker slapen.
In de loop van de dag zullen wij ook nog naar de luchthaven gaan om een vlucht te boeken naar waarschijnlijk Amsterdam (via Lissabon). Mijn streven is op 5 juni te vliegen en anders op 6 juni. Het afscheid nemen zal niet leuk zijn, ook al is het niet de eerste keer, maar de hereniging met de familie zal bijzonder zijn na bijna 4 weken! We hebben elkaar gemist.
Land in zicht was vroeger een verassing met waarschijnlijk veel opwinding, nu is het volledig te voorspellen maar de opwinding is er nog steeds!


[René>>] Gisterenmiddag hebben we het derde rif gezet. Vagebond ging er geen centimeter langzamer door. Tot middernacht hielden we 20-25 knopen uit ZZW. De wind was ontzettend vlagerig, wat het lastig maakte om de juiste hoeveelheid zeil te zetten.

Tijdens Helga haar wacht trok de wind aan tot 25-30 knopen, met vlagen 35. We hebben toen het grootzeil opgedoekt en sindsdien varen we alleen op de fok bijna pal voor de wind. Het rollen doet ons denken aan de oversteek naar Tobago. We zijn het niet meer gewend en hebben daarom geen van drieën lekker geslapen.

Afgezien van een enkele korte bui is het nog steeds heerlijk weer. De zee heeft zich aardig opgebouwd en zo nu en dan maakt Vagebond een onschuldige schuiver. In de kuip blijft het opletten geblazen voor die ene onverwachte golf...

De komende uren zal de wind afnemen tot 15-20 knopen. Morgenochtend passeert het front ons en dan draait de wind naar NO. ETA zondagochtend vroeg.

Afgelopen 24 uur: 138 mijl. Horta: 193 mijl.

Dag!

Zaterdag 2 juni 2007, 16:16 UTC

[Frank>>] Het aftellen is serieus begonnen. Eenmaal onder de honderd mijl begint Horta toch wel erg dichtbij te komen en dat na 18 dagen op zee is een mooi vooruitzicht. Mensen vragen mij weleens "wat is daar nou aan, een oversteek". Dan antwoord ik standaard: waarschijnlijk vinden 999 mensen van de 1.000 er helemaal niets aan (en dat zal al wel te laag ingeschat zijn) maar ik kan er wel voldoening uithalen. Mijn motto in deze is "je moet van alles proberen in je leven". Ook op deze reis heb ik mij geen seconde verveeld. Ik heb nog geen boek gelezen maar wel veel naar muziek geluisterd. Het geeft je ook alle tijd om na te denken over van alles en nog wat (zonder dat ik daar een ander mens van geworden ben) wat je onlangs hebt meegemaakt of wat er binnenkort op de agenda staat. Het geeft mij een helder beeld van wat ik belangrijk vind in mijn leven. Het leven is eenvoudig aan boord en die eenvoud heeft zijn charme. Geen ingewikkelde dingen, geen druk in de agenda, goed gezelschap, de bovenkamer kan een paar versnellingen teruggeschakeld worden, wat wil een mens op z´n tijd nog meer. De zee en de lucht om ons heen nodigen je uit om te kijken, ze zijn voortdurend in beweging en kunnen onverwachts iets brengen (soms leuk soms minder leuk).
En dan het moment dat je de klus met z´n drieen weer geklaard hebt. Dat geeft je een bijzonder gevoel. Fijn dat dit moment aanstaande is.

[René>>] 9:18 (boordtijd): De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het was wederom een zeer onrustige nacht. Geen van drieën hebben we veel geslapen. Rollen? Nou, het was meer een achtbaan. Niet normaal meer! Inmiddels motorsailen we. Het front trekt voorbij, er staat nauwelijks wind en het is grauw, grijs en nat. Helga en Frank liggen diep in slaap. Ik heb een tijdje buiten gezeten, maar erg veel is er toch niet te zien. Nu zit ik binnen met de radar bij. Er zit een bootje op 5 mijl, maar verder alleen maar regen :-(

14:55: Inmiddels is de zee gekalmeerd. Alledrie hebben we wat slaap ingehaald. Het regent nog steeds, maar het is minder somber dan vanmorgen. We klokken een dagafstand van slechts 120 mijl (0,5 knoop stroom tegen). Horta is nog 93 mijl. Bijna...

Adios!

 

Zondag 3 juni 2007, 16:16 UTC

[Frank>>] Een laatste berichtje van de opstapper. Het waren inderdaad weer mooie momenten: land inzicht (op 30 mijl afstand), de marina binnenvaren, het vastleggen en dan ........ de champagne met een dikke sigaar. Geweldig.
Al met al weer een goede oversteek gehad. Door de weersomstandigheden een klein beetje om moeten varen maar dat hoort op zo´n afstand erbij. We hebben met z´n drietjes wederom een prima tijd gehad waarvoor dank aan mijn zeilmaatjes. Als je het goed met elkaar hebt, gaat de tijd snel voorbij. Veel belangstellende zielen krijgen nu weer rust want voor de leken thuis is een oversteek een reis met zeker enig gevaar. Zoals René en Helga hier mee omgaan, maakt het niet gevaarlijker dan via de A2 van Eindhoven naar Amsterdam rijden.
We gaan nog een paar gezellige dagen aan de wal beleven en dan gaan onze wegen zich fysiek weer scheiden. De volgende ontmoeting zal waarschijnlijk in Nederland zijn....
Ik wens René en Helga voor de komende maanden een behouden vaart en een veilige thuiskomst.

[René>>] Om 9:30 lokale tijd zijn we gearriveerd in Horta op het eiland Faial. Het is hier druk. We liggen 5 dik naast de Nederlandse Tarpan (ook een Koopmans).

Direct nadat we vastgemaakt hadden aan de Tarpan hebben we een fles champagne ontkurkt en een dikke sigaar gerookt. Inmiddels zijn we ingeklaard en we gaan zo uitgebreid op de kant brunchen.

Even voor de statistici: rechtstreekse route van St. Maarten naar Horta is 2175 mijl. Wij hebben er 2390 gevaren en dus 214 mijl omgevaren. Gemiddelde snelheid (over de grond) 5,33 knoop en dat komt neer op een gemiddelde etmaalafstand van 128 mijl. We hebben er 447 uur over gedaan, wat neerkomt op 18 dagen en 14 uur.

Dit is voorlopig het laatste bericht in dit Oceaanlogboek. Over een paar dagen volgt een reguliere update met foto's van de afgelopen 2,5 week. We hopen dat jullie het leuk gevonden hebben om een beetje met ons mee te varen.

Groeten vanuit Horta!

Horta

Op de foto met de uit de oceaan opgeviste trofee

(vervolg) Zondag 3 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Met toestemming van de havenmeester verkassen we samen met de Tarpan naar de binnenkant van de oude marina. Daar liggen we véél beter beschut, nog maar 4 dik en dichter bij de douches. Of je hier nu voor anker ligt, langszij aan de kade of in een box, je betaald hetzelfde, in ons geval €10 per dag. Raar systeem, maar goedkoop.

We gaan met Bram en Anja van de Tarpan lunchen. We wandelen langs de duizenden kadeschilderingen en spotten al snel die van de Catch22, Lady Jean, Espiritu en de Schorpioen. Inmiddels regent het weer. Net gisteren is de lucht grauw en grijs. Wat een contrast met de Carib. Is dit ons "welkom terug in Europa"?

DE plek voor cruisers in Horta is sinds jaar en dag Peter's Café Sport. Als je daar als zeiler niet bent geweest ben je niet in Horta geweest. Helaas opent het café pas 's-avonds zijn deuren, dus lunchen we ergens anders.

's-Middags slapen we een uurtje en nemen een douche. Voor €1,95 krijg je van een vriendelijke dame een handdoek en een stukje zeep. Helga heeft een hete douche, maar bij Frank en mij is de kou er maar net af.

Aan het begin van de avond gaan we naar Café Sport. Het is veel kleiner dan we ons voorgesteld hadden. Een soort bruin café, maar dan op z'n nautisch met honderden vlaggen en vaandels aan de muren en het plafond. Na tien minuten komt een tafeltje vrij en even later voegen Bram en Anja zich bij ons. Het eten smaakt voortreffelijk en de drank vloeit zeg maar gerust rijkelijk.

Maandag 4 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Geslapen als een baby. Heerlijk!

Het regent nog steeds, maar dat doet niets af aan het prettige gevoel van aankomst dat we nog steeds hebben. Over het weer gesproken, we krijgen waarschijnlijk storm. Het ziet er voor woensdag - donderdag niet best uit. We zouden zomaar 40 knopen over ons heen kunnen krijgen. Er ontwikkeld zich een vies lagedrukgebied zo´n 200-300 mijl noordoost van de Azoren en dat blijft daar min of meer stationair liggen. Pas in de loop van vrijdag lijkt het wat af te zwakken en naar het oosten weg te trekken.

Frank gaat al vroeg op pad om zijn terugreis naar Nederland te regelen. Na een goed uur is hij terug en is het geregeld. Helaas lukt het niet in één dag, dus moet hij eerst naar Lissabon, daar overnachten en de volgende dag naar Amsterdam. Morgen vertrekt hij al

We ontbijten voor een habbekrats op de kant. Echt, je kunt er aan boord niet voor ontbijten. Drie koffie, drie jus d'orange en drie luxe croissants (met pudding / chocola) voor € 5,50. Aansluitend informeren we bij Café Sport naar een "whale watching tour". Jammer genoeg is het zicht spelbreker, dus eindigen we aan een tafeltje met Bram & Anja en Aad & Hella van de Helena Christina.

Gezien het baggerweer is het aanlokkelijk om de rest van de dag in Café Sport te blijven hangen, maar dat doen we toch maar niet. In plaats daarvan huren we een autootje (een blitse Peugeot 107) en rijden het eiland rond. Veel zien we niet, want het zicht is allerbelabberdst.

Aan het eind van de middag komen we toch weer in Café Sport uit. Het eten smaakt er net als gisteren weer uitstekend. Met de drank doen we het iets rustiger aan dan gisteren en rond 22:00 zijn we terug aan boord. Om 23:00 hebben we SSB contact met de boten die van Bermuda onderweg zijn hier naar toe.

v.l.n.r. René, Aad, Bram, Anja, Hella en Frank

Dinsdag 5 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] In verband met het weer en de mogelijk aanstaande storm hebben we besloten om de kuiptent erop te zetten. De wind komt namelijk uit het noorden en we liggen met de kuip exact die kant op. Zonder tent kunnen we de kajuit niet open houden. Met tent kunnen we alle natte spullen in de kuip laten, zodat het binnen droog blijft.

Zodoende begin ik in de stromende regen de tent erop te zetten. Scheurt |@#€!$%&/¿ de rits op de sprayhood. Om een lang verhaal kort te maken. Helga en ik zijn tot 13:00 in de weer om de rits provisorisch te stikken. Niet alleen is het stiksel verteerd waarmee de rits aan de sprayhood gestikt is, ook de rits zelf is deels verteerd. De laatste uurtjes dat Frank aan boord is vliegen op die manier voorbij. Niet bepaald leuk!

Achteraf hadden we die tent moeten laten voor wat 'ie was (sorry Frank!), maar achteraf kijk je...

Iets na enen lopen we in de stromende regen (en het waait inmiddels ook fors) in onze zeilpakken naar de auto. Om 13:30 zijn we op het vliegveld. Gisteren werd er niet gevlogen vanwege mist, maar vandaag is het zicht gelukkig goed. Nog een drankje in de bar en dan is het afscheid plotseling daar. "Bedankt, goede reis, en groetjes aan het thuisfront", en weg is 'ie. Raar!

Terug in Horta leveren we de auto in. Aan boord verstevigd Helga de rist van de kuiptent op nog een paar plekken. Het regent nog steeds en de windvlagen gaan al ruim in de 30 knopen. We kunnen ons niet heugen dat we zulk saai, grauw, grijs en nat weer gehad hebben. Bah!

 

(vervolg) Dinsdag 5 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] 's-Avonds steengrillen we met Bram en Anja bij de Canto da Doca met uitzicht op de haven. Erg leuk voor de verandering en ontzettend lekker! Het is inmiddels droog geworden en de wind is wat gaan liggen. Stilte voor de storm over 24 uur. Letterlijk!

We drinken een afzakkertje op de Tarpan en luisteren naar "het" Nederlandse netje om 23:00 UTC op 8.101. Een half uur later gaan we te kooi.

 

Woensdag 6 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Na de koffie ontbijten we bij de bakker. Daarna gaan we in de actie.

Het babystagje, dat we vorig jaar op Sint Maarten vervangen hebben, heeft wederom een gebroken streng, dus die moet weer vervangen worden. Dat kan bij Mid Atlantic Yacht Services. Aangezien het nogal stevig gaat waaien komende nacht, spreken we af dat we 'm vrijdag brengen.

Je kunt hier zelf de was doen, maar we hebben zoveel wasgoed dat we besluiten het te laten doen. Het is niet eens zoveel duurder dan het zelf doen. Terwijl Helga dat regelt, stort ik me op het toilet. De aanvoer van spoelwater zit verstopt. Dat komt omdat de afsluiters voor de aan- en afvoer nogal dicht bij elkaar zitten waardoor je, heel soms als Vagebond stil ligt, de troep die je eruit pompt mogelijk weer naar binnen pompt. Geen leuk klusje, maar gelukkig valt het mee. Een prop wc-papier blokkeert de pomp. Na een uurtje is het euvel verholpen.

Ondertussen is Helga met Bram en Anja naar de supermarkt. Ze komt terug met aardappeltjes (ja Frank, je leest het goed!), sla en een flinke steak. We eten dus aan boord. Aansluitend kijken we een film: "Zoolander". Aardig vermaak, maar wel een beetje flauw. Als we om 22:45 naar bed gaan is het bijna windstil...

Henkie was here...

Donderdag 7 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] In de loop van de nacht trekt de wind aan tot dik 30 knopen. We horen de vlagen van rond de 40 knopen aankomen aan het gehuil van de wind in de masten van de boten die achter ons liggen. We liggen in het rijtje als 3e en Tarpan als 4e. Beiden hebben we eergisteren een lijn naar de kade uitgebracht. We liggen als een huis. In bed is het knus en warm.

's-Ochtends waait nog steeds "de stront van de dijken" en het regent bijna onafgebroken. Tussen de buien door gaan we even de kade op om een kijkje aan de andere kant te nemen. Een Griekse ferry "Santorini Express" is hier beschutting komen zoeken. Zeilboten liggen in de swell zwaar te rollen achter hun anker. Aan de kade, waar wij een paar uur gelegen hebben direct na aankomst, is het ook geen pretje. Ze liggen er 3-4 dik te stampen in de golven met rukkende lijnen en uitgebrachte ankers om van de wal af te blijven. Dan nog liever (met ruimte om je heen) voor anker! Wat zijn we blij met ons plekje aan de kade aan de binnenkant van de marina!

De rest van de dag blijven we binnen. Bram en Anja komen op de koffie en we internetten wat (ook Tarpan heeft een website).

Aan het eind van de middag komt onze Duitse buurman (nr. 2 in het rijtje, een Feeling 39) melden dat hij om 19:00 wil vertrekken. Huh? Het waait nog steeds 25-30 knopen, de navtex meldt golven van 4-5 meter en hij wil naar Terceira? Zijn argument is dat hij afspraken heeft om morgenmiddag de boot op de kant te zetten en zaterdag vliegt hij terug naar Duitsland. Dom, dom, dom, om niet te zeggen onverantwoord. Kom je onderweg in dit weer terecht dan is het niet anders, maar vertrekken met dit weer is een heel andere kwestie. Met behulp van een spinnenweb aan lijnen kan de hij om 19:30 ons rijtje verlaten. Wij schuiven op als nummer 2, Tarpan wordt nummer 3. Met de verrekijker zien we de Duitser driedubbel gereefd en met een puntje fok stampend in de golven in een bui verdwijnen.

We eten voor een habbekrats in een lokaal eetcafé en drinken aansluitend met Bram en Anja een afzakkertje bij ons aan boord. Het is erg gezellig en het wordt laat. Pas tegen 1:00 gaan we te kooi.

Zo blijft de boel bij elkaar...

Vrijdag 8 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] "Hé joh, het is al half tien!", maakt Helga me wakker. We hebben Mid Atlantic Yacht Services beloofd om het babystag voor tienen te brengen. Dat krijg je van dat doorzakken met andere zeilers. Op ons gemak wakker worden is er dus niet bij. We gaan direct in de actie en tien minuten later ligt het stagje aan dek. Net voordat de zoveelste bui over ons heen trekt.

Vervanging van de stag is nog niet zo eenvoudig. Het is 7mm Dyform (net zo sterk als 8mm "normaal") en dat hebben ze hier niet. Wellicht kan er een Stalok terminal opgezet worden, maar daarvoor moet eerst met de leverancier gebeld worden. We beloven later terug te komen.

Nadat we ontbeten hebben bij het bakkertje gaan we aan boord in de actie. Schoonmaken en opruimen. Geen geringe klus! Tussendoor bel ik met een zeilmaker voor een nieuwe rits tussen de sprayhood en de kuiptent. Hij belooft eind van de middag langs te komen.

's-Middags ga ik terug naar Mid Atlantic Yacht Services. Er kan een Stalok terminal op onze stag gezet worden en ze hebben alle Stalok maten, behalve... 7mm. Balen! Drie alternatieven:

  1. Een "normale" 7mm stag laten maken. Die is naar schatting 10-15% minder sterk dan Dyform. Vinden we geen goed plan, omdat dit stagje al na een jaar vervangen moet worden en dus een zwakke plek is.
  2. Een "normale" 8mm stag laten maken. Probleem is dat die niet past op de mast. Een 8mm plaat hebben ze niet, dus moet onze 7mm plaat aangepast worden, zodat er een 8mm haak in past. Later kan dan een 8mm plaat gemonteerd worden. Is een optie.
  3. Duncan (de tuiger) belt met Lissabon met de vraag of ze daar een 7mm Stalok hebben. Hij wordt daar vanavond over teruggebeld. Die zou hier eventueel dinsdag kunnen zijn. Deze optie heeft voorlopig de voorkeur.

Terug aan boord blijkt Bram van de Tarpan een 8mm plaat te hebben. Als die nou eens zou passen? We proberen het direct en ik hijs Bram in onze mast. De vier gaten zijn identiek en met een klein beetje geluk is het grote gat precies groot genoeg. Het wordt nu dus optie 2. Mocht het stag dan nog een keer breken, dan is de volgende stap een 8mm Dyform.

Eind van de middag komt de zeilmaker langs. Hij heeft het momenteel ontzettend druk en beloofd de sprayhood en tent maandagmiddag op te halen. Met een beetje geluk hebben we 'm dan de volgende dag terug. Komt ons ook beter uit omdat de weersvoorspelling dan beter weer geven.

's-Avonds kijken we een film ("French Kiss" met Meg Ryan). Om 23:00 luisteren we naar het Nederlandse netje. De boten die onderweg zijn (Wateraap, Blijmetje, Schoonheyt en naar we aannemen ook de Gekko) zijn inmiddels ruim over de helft. De eerste boten zullen over een dag of 4-5 aankomen op Flores.

Zaterdag 9 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Na dagen van regen en wind is het vandaag eindelijk lekker weer. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur is met ruim 20 graden aangenaam. Iedereen is in de actie. Zeilen worden gehesen, stagen worden ge(de)monteerd, er wordt geboord, geschuurd en noem maar op.

Na de koffie ga ik naar Mid Atlantic Yacht Services. Duncan is ook blij dat ik een 8mm plaat heb gevonden. Nu kan hij een "normale" 8mm stag maken. Dinsdag is 'ie klaar. Terug aan boord liert Helga me gewapend met boor, popnageltang (een zware van de Tarpan), vijl en plaat de mast in. De klus van het uitboren van de oude popnagels en het plaatsen van de nieuwe plaat valt reuze mee. Na drie kwartier sta ik weer beneden. Er ging maar één ding mis: ondanks dat de oude plaat met duktape vastgeplakt was, kon ik niet voorkomen dat 'ie in de mast viel . Nou ja, hij ligt daar niet in de weg...

Helga maakt de bilge(n) schoon. Dat is hard nodig, want er is iets mis gegaan met het bier. Verschillende blikjes Presidente zijn onder druk open gesprongen en de nog volle blikjes staan onder druk. Op een bewegende boot kan ik me daar iets bij voorstellen, maar inmiddels liggen we al dagen stil. We besluiten het restant bier weg te gooien.

Ondertussen breng ik op een stukje kade als basis voor ons kunstwerk een witte achtergrond aan. Inmiddels hebben we nog enkele kunstwerken van een stel bekende boten op de kade gevonden. Het is dan ook zoeken, want er zijn er duizenden.

Helga weet altijd weer even tijd te maken voor een foto.

Zondag 10 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Het is buiig weer vandaag. Hoe kan het ook anders net zoals 12 jaar geleden op onze trouwdag. En ondanks dat gaan we na de koffie en het ontbijt wandelen met Bram en Anja. Ze hebben een wandelboekje van de Azoren. Vanuit Horta wandelen we in een grote boog van ca. 11km naar Praia do Almoxarife. Onderweg regent het af en toe een beetje. We hebben een prachtig uitzicht op Horta en zien talloze hortensia's die net in bloei komen. Erg mooi!

In Praia do Almoxarife drinken we wat en eten een hamburger. In plaats van met een taxi besluiten we terug te lopen naar Horta, nog eens extra 7 kilometer. Aan het eind van de middag zijn we terug aan boord.

Het land is verdeeld door middel van Hortensia hagen.

's-Avonds eten we pizza met Bram & Anja en Hennie & Trijnie van de Bagheera (een grote catamaran) en hun gasten Kees & Carma.

De meeste dieren staan vast aan een touw.

 

 

Maandag 11 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Terwijl Helga met het thuisfront Skypt voorzie ik "ons" stukje kade van een laag witte hoogglans. Aansluitend ontbijten we bij het bakkertje.

Rond de middag huren we met Bram & Anja een autootje en rijden naar de Caldeira krater op ca. 1000 meter hoogte. Het is DE krater van Faial, 400 meter diep en een diameter van 2 kilometer. We maken de wandeling van 8 kilometer rond de rand van de krater. Er staat behoorlijk wat wind, maar als we stevig doorstappen blijven we warm. Het uitzicht op en in de krater, de omliggende hellingen en de oceaan is fantastisch. Al met al vinden we het de mooiste wandeling sinds lange tijd.

.....

De laatste twee kilometer lopen we deels door de wolken en het is koud. Helga begint te fantaseren over erwtensoep of gebonden tomatensoep, boerenkool met worst of peen en uien. Ik stel voor om vanavond een zuurkoolschotel te maken en Bram en Anja uit te nodigen. Zo gezegd, zo gedaan.... Helga maakt een heerlijke schotel met extra een stukje vlees.

Op de terugweg naar de haven zien we eindelijk de top van Pico, het naburige eiland. Tot op heden zat de 2351 meter hoge top in de wolken. Het is de hoogste berg van Portugal.

In Horta stoppen we bij de grote supermarkt en doen wat boodschappen (altijd prettig als je met de auto bent).

Terug aan boord blijkt de zeilmaker onze sprayhood en kuiptent terug gebracht te hebben. Helaas is het hem niet gelukt om er een dubbele rits in te zetten. In plaats van aan beide kanten, kan de tent nu alleen aan bakboord open geritst worden. Nou ja, we kunnen de tent in ieder geval weer normaal gebruiken en de prijs van €60 valt reuze mee.

De zuurkoolschotel smaakt uitstekend, zo ook de door Bram en Anja meegebrachte aardbeien met slagroom toe en de Irish Coffee als afzakker. Het blijft behelpen op zo'n boot ...

Een boel wind en plezier!

Pico

De stranden zijn lava zwart.

Dinsdag 12 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] We hebben al een paar nachten last van muggen, maar afgelopen nacht was het echt niet leuk meer! Voordat we gingen slapen had ik er al een stuk of vijf vermoord, maar er waren nog genoeg broertjes en zusjes over om ons te irriteren. Vandaag gaan we maatregelen nemen!

Omdat we de auto pas om 12:00 hoeven in te leveren gaan we vanochtend nog een wandeling maken. Nadat we om 7:30 bij het bakkertje ontbeten hebben, rijden we naar Ponta dos Capelinhos. Daar vond in 1957 de laatste grote uitbarsting op Faial plaats. Het is druilerig weer, maar wonder boven wonder houden we het gedurende de twee uur durende wandeling nagenoeg droog. Vanwege de laaghangende bewolking is het bij lange na niet zo'n mooie wandeling als gisteren. Toch vermaken we ons prima.

Terug in Horta rijden we nog even langs de supermarkt. We doen er een paar boodschappen en kopen een anti-muggen stekker.

De niewe babystag is klaar. De prijs is echter onwaarschijnlijk hoog: €470 voor een stagje van 5 meter met een T-haak aan de bovenkant, een Stalok verbinding onder en een spanner. We hadden gerekend op €200-250, maar dit is het dubbele! Gelaten betaal ik, want een alternatief is er niet. We voelen ons behoorlijk genaaid!

Aan het eind van de middag gaan we in de stromende regen (en dus in pak) naar Bagheera, waar we met Bram & Anja uitgenodigd zijn voor een kaasfondue. Wat een ruimte op zo grote catamaran. Binnen zitten we met z'n achten aan tafel en er zouder er nog wel twee bij kunnen! Het eten smaakt uitstekend en ook de wijn is niet verkeerd. Rond 23:00 zijn we terug aan boord.

Foto van de eerste wandeling

Woensdag 13 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Na een mugloze slaap worden we rond 8:30 wakker. Het is nog steeds zwaar bewolkt en druilerig. Bestaat dat "Azoren Hoog" nog wel?

We leggen de laatste hand aan deze website update.

 

(vervolg) Woensdag 13 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Terwijl Helga met de stofzuiger van de Tarpan de kussens grondig schoon zuigt, maak ik onze muurschildering af. Hij is vrijwel identiek aan die van Porto Santo. We zijn benieuwd hoe die er na ruim anderhalf jaar uit ziet.

's-Middags gaat het weer regenen. We zijn heerlijk lui en kijken een film. Nadat we een pizza zijn gaan eten (inclusief drank rekenen we 12€ af ) kijken we 's-avonds nog een film.

We vinden het heerlijk om eens even niets te moeten. Gewoon een paar weken geen druk van dan-en-dan moeten of willen we daar-en-daar zijn. Voorlopig is de planning om half juli in Ierland te zijn. Daar willen we nieuwe paspoorten regelen, want de huidige verlopen 24/6. Theoretisch zouden we hier ook nieuwe paspoorten kunnen regelen, maar het consulaat (op Sao Miguel) is niet zelfstandig bevoegd tot uitgifte, dus moet het via Lissabon. Het duurt dan minimaal(!) 5 weken. In Dublin duurt het 2-3 weken.

Dit keer maakt René de tekening. Prachtig!!

 

Donderdag 14 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Het is weer grauw, grijs en druilerig vandaag. Het ene lage druk gebied is nog niet weggetrokken, of we komen alweer onder de invloed van de volgende. Het is niet te geloven! Toch vermaken we ons nog steeds uitstekend.

's-Middags doet Helga boodschappen met Anja. Ik ben lui en lees een boek.

's-Avonds eten we in Café Sport en maken kennis met de de bemanning van de Lientoo (voor de website moet je je registreren). Het is een Swedenyacht 39, geschipperd door Daniëlle en Paul en opstappers Frank (vader Daniëlle, tevens eigenaar) en Spike. Verder maken we kennis met de Finse Mooncaryne van Kari en zijn Nederlandse opstapper, inmiddels vriendin, Helena.

René ziet de top van Pico eens niet in de wolken en neemt een kiekje.

Foto gekregen van Anja & Bram (Tarpan). Gemaakt tijdens de vulkaanwandeling.

Vrijdag 15 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Eindelijk een droge dag met redelijk wat zon. Ik besluit alle wantputtingen opnieuw te kitten, want we hebben daar wat lekkage ontdekt tijdens de overvloedige regen. Het is een klus waar ik de hele dag mee bezig ben.

Helga stort zich ondertussen op het maken van een Excel-lijst van alle plekken waar we de afgelopen drie jaar geweest zijn. We zijn namelijk in contact gekomen met een Frans meisje, Camille. Ze studeert oceanografie aan de universiteit van La Rochelle. Ze studeert hier af en een onderdeel van haar afstudeeropdracht betreft de routes over en ervaringen met de Atlantische Oceaan van cruisers. Camille is trouwens de vriendin van Pim Nieuwenhuis die zich samen met Mitch Booth probeert te kwalificeren voor de volgende Olympische Spelen (www.teamzwitserleven.nl).

In de loop van de middag arriveren de Schoonheyt en de Wateraap. De Schoonheyt met Ab en Agaath kwamen we eerder tegen op La Gomera en afgelopen februari nog op de Domenicaanse Republiek. De Wateraap, een Spirit 36, kenden we alleen nog maar van de SSB en vandaag maken we kennis met Sylvia en Pascal en hun opstappers Astrid en Martijn.

Werken aan je boot in prachtige kustplaatsjes. Wat wil een mens nog meer?

Zaterdag 16 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Meer dan één droge dag is ons niet gegund, want vandaag is het weer ouderwets regenachtig. Helga gaat verder met haar Excel document en ik help Ab van de Schoonheyt met het installeren van MaxSea op zijn nieuwe laptop. Het is mijn eerste kennismaking met Microsoft Vista. Ziet er mooi uit, maar het is even wennen.

Helga heeft geregeld dat we 's-avonds steengrillen met de bemanningen van de Schoonheyt, Lientoo, Wateraap en Mooncaryne. Aansluitend drinken we nog "wat" in Café Sport. Het is bére gezellig en we gaan pas om 1:30 te kooi.

De groep is verdeeld over verschillende tafels.

Zondag 17 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Het wordt zo langzamerhand een saai verhaal, maar ook vandaag is het weer grijs. Als gevolg daarvan zijn we lui en afgezien van wat lezen en internetten doen we niet veel. In de loop van de middag trekt het eindelijk open en laat de zon zich zelfs zien. Voor de komende dagen wordt beter weer voorspeld, dus halen we de tent weg.

's-Avonds gaan we met Camille naar Café Sport. Onderweg zien we de aankomst van alweer een Nederlandse boot, de Klef. We kennen ze nog niet, maar daar komt ongetwijfeld de komende dagen verandering in.

Heb ik zulke wolken niet eerder gezien bij de Etna? Prachtig....

Maandag 18 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Het zou vandaag droog zijn, maar niets is minder waar. Daardoor worden de plannen om het luik voor de mast opnieuw te kitten wreed verstoord. Later klaart het wel op, maar voor het luik heb ik toch echt een volle dag nodig.

In plaats van klussen gaan we shoppen. We kopen shirts met een Café Sport opdruk en vervolgens gaan we naar de supermarkt en doen wat boodschappen. Aansluitend laten we een deel van het wandelboekje van de Tarpan kopiëren. Een bijzonder vriendelijke dame is ruim tien minuten bezig met dertig kopieën. Kosten: €1,30...

's-Avonds eten we bij Café Sport. We raken aan de praat met een Engels stel van onze leeftijd, Tara en Stewart. Ze hebben op de Dominicaanse Republiek een boot gekocht en zijn nu onderweg naar huis, Cowes op het eiland Wight. We vergeten de tijd en voor we het weten zijn we enigszins beneveld en is het 1:00 en sluitingstijd.

 

Dinsdag 19 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Met de bemanningen van de Klef (Edo en Marieke), Lientoo en Schoonheyt nemen we de ferry van 10:00 naar Madelena op het eiland Pico. De oversteek van het Canal do Faial duurt een half uur.

Nadat we een kop koffie gedronken hebben nemen we een taxi, die ons naar het 700m hoge beginpunt van de wandeling brengt. Daar bevinden zich een paar grotten. Nadat we die bewonderd hebben wandelen we onder leiding van gids Edo in een paar uur terug naar Madelena. Het is prima weer en we hebben een prachtig uitzicht op Faial. We zien een overvloed aan hortensias, wilde aardbeien en rozen, wijngaarden en bezoeken onderweg het gloednieuwe Museu do Vinho. Het is gevestigd in een oud, maar fraai gerestaureerd klooster.

Rond 14:30 zijn we terug in Madelena. We lessen onze dorst op een terrasje aan het centrale plein. Vervolgens bezoeken we de Adega Cooperativa, waar de speciale "verdelho" wijn geproduceerd wordt. We mogen er twee (zoete) wijnen proeven. We zijn niet erg onder de indruk. De droge witte wijn van Pico vinden we daarentegen erg lekker.

We drinken nog een biertje en nemen de ferry van kwart voor zes terug naar Faial. Aansluitend bemachtigen we twee tafeltjes bij Café Sport en smullen van "café steak" en "mixed meat kebab". Ik begin serieus verkouden te worden en we gaan bijtijds naar bed.

Vanaf Pico uitzicht op Faial.

Lavamuurtjes Wijnranken tussen de lava muurtjes

Woensdag 20 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Het Azoren hoog bestaat nog! Het ligt ca. 200 mijl zuid van de Azoren en lijkt voor de komende week min of meer stationair. Vandaag is het prachtig weer, dus stort ik me op het kitten van het luik voor de mast. We hebben er wat lekkage. Het is een k-klus, maar dat vind ik eigenlijk van alle kitklussen. Nu ik toch bezig ben, kit ik ook de wantputting van het babystag opnieuw. Nu zijn alle wandputtingen van een nieuwe laag kit voorzien. Al met al ben ik er de hele dag mee bezig.

Helga doet ondertussen boodschappen en kopieert informatie over Ierland. Tevens is ze druk met Ab (Schoonheyt) die T-shirts laat maken met de tekst "De mens wikt, HERB beschikt" . De shirts zijn zo goedkoop, dat we er ook een paar laten maken met Vagebond-opdruk.

Mijn verkoudheid lijkt omgeslagen in griep, want ik voel me allesbehalve lekker. We eten aan boord, kijken een film en gaan bijtijds naar bed.

Op Pico.

Donderdag 21 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Aanvankelijk wilden we vandaag naar Graciosa, maar omdat ik me gisterenavond zo beroerd voelde hebben we besloten om pas morgen te gaan. Ik voel me vanochtend in ieder geval een stuk beter.

We werken de website bij, omdat we niet weten of we de komende dagen een internetverbinding kunnen vinden.

 

(vervolg) Donderdag 21 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] 's-Middags arriveren de Blijmetje en de Gekko. Ze zijn gisteren vertrokken van Flores. Leuk om ze weer te zien!

Aan het eind van de middag ontstaat een spontane borrel bij ons aan boord met de bemanningen van de Lientoo, de Klef en de Blijmetje. Tegen etenstijd voegt ook de Gekko zich bij ons en gaan we eten bij Porto Pim. Daarna gaan we naar Café Sport waar we aansluiten bij de Wateraap en de Schoonheyt. Gezellig is een understatement en ondanks dat we al uitgeklaard zijn, besluiten we nog een dag langer te blijven. Het loopt tegen 1:00 als we te kooi gaan.

Vrijdag 22 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Bij nader inzien komt het zelfs nog beter uit dat we een dag langer in Horta blijven. Vandaag waait het een knoop of 20 uit het zuidwesten en dat zou pal voor de wind geweest zijn (= rollen). Morgen is de wind noordwest 10-12 knopen en dat is wat aangenamer.

Een andere, nog veel belangrijkere, reden om nog een dag te blijven is dat we nog geen vlaggetje bij Café Sport opgehangen hebben. Als je dat doet krijg je een originele Café Sport vlag. Zonder kun je natuurlijk niet vertrekken! Wij doneren ons "Jachtwerf Oostwatering Veere" vlaggetje. Lang verhaal, maar die jachtwerf is eigendom van Jet en haar man, en Jet is de zus van Anita van de Kind of Blue.

We doen nog wat boodschappen in de grote supermarkt. Ze hebben ook veel witgoed en we slagen eindelijk voor een kleine stofzuiger. Onze kruimeldief is op sterven na dood, dus we waren al een tijdje op zoek naar vervanging. Aansluitend kopen we voor 9€ een dubbele "pizza-pan" bij een Chinese Blokker-variant. Het is een winkel waar ze onwaarschijnlijk veel verschillende spullen verkopen, vaak van dubieuze kwaliteit, maar in alle gevallen spotgoedkoop. Het assortiment varieert van kleding, gereedschap, audio en video, visspullen, tot speelgoed aan toe. Je moet je best doen om je geld in je zak te houden.

's-Avonds gaan we uiteraard naar Café Sport en nemen (voorlopig?) afscheid van de andere Nederlandse boten.

Wat vinden jullie er van?

Bekend pandje voor alle overstekers.

Alle stoepen van Horta zijn mooi.

Zaterdag 23 juni 2007 / 38°32'03N 028°37'52W (Azoren, Faial, Horta)

[René>>] Om 6:45 loopt de wekker af. Afgelopen nacht heeft het geregend, maar nu lijkt het een mooie dag te worden. Koffie, nog even internetten (e-mail, laatste weerbericht en een gribfile) en om 8:00 gooien we los van de beide buren.

Na een half uurtje tuffen in het Canal do Faial kan de motor uit en hijsen we de zeilen. Nog onder invloed van het land moeten we een rif steken en later zelfs twee, maar die kunnen er een half uur later weer uit. De wind stabiliseert zich zoals voorspeld tot een knoop of 10-12 uit het noordwesten. Prima zeilomstandigheden voor de 46 mijl naar Graciosa.

Jammer genoeg zakt de wind in de loop van de ochtend in, en moeten we de motor starten, willen we nog voor het donker op Graciosa aankomen. We passeren de steile klif van Ponta Dos Rosais, de westelijke punt van Sao Jorge.

Rond 17:30 laten we het anker zakken in de baai van Vila Da Praia. Achter de lange pier liggen we prima beschut, zolang de wind niet uit het oostelijke kwadrant komt. Er is ook nog een binnenpier, maar we denken niet dat daar plek is.

We moeten ons melden bij de Guardia Nacional Republicana. Normaal gesproken zouden we dat pas morgen doen, maar dan is het zondag en het dorpje ziet er schattig uit, dus pompen we direct de bijboot op en gaan naar de kant. Achter de binnenpier is inderdaad niet veel ruimte. Er liggen drie zeilboten naast elkaar. Een vierde zou er nog wel naast kunnen, maar dan wordt het wel krap. De Guardia gaat pas om 19:00 open, dus in de tussentijd wandelen we door het dorp en drinken wat op een terras.

Op tv spotten we voetbal en oranje shirts. Verrek, da's waar ook, de finale tot 21 jaar! Zodoende genieten we van een geweldige wedstrijd. Sommige namen zijn bekend, maar de gezichten zijn dat zeker niet. Anyway, een klasse pot voetbal!

Dag Horta!

Zondag 24 juni 2007 / 39°03'05N 027°58'05W (Azoren, Graciosa, Vila Da Praia)

[René>>] Graciosa is het meest noordelijke eilandje van de "centrale groep" van de Azoren. Alleen Corvo, noord van Flores, is kleiner. Landbouw is de voornaamste bron van inkomsten: veeteelt, maïs en wijn.

Transport bestond tot voor kort uit paarden, ezels en soms zelfs een koe. Tot in de late jaren '80 liep grofweg de helft van het verkeer nog op gras. Niet onlogisch op een eiland met een overvloed aan gras en waar iedere liter benzine geïmporteerd moet worden. Een decennium later reden er op een bevolking van 5.000 mensen naar schatting 2.500 auto's rond en had nog slechts 10% van het verkeer hoeven...

Voordat de pier begin jaren '80 gebouwd werd, was Vila Da Praia een klein geïsoleerd vissersdorp en eigenlijk is het dat nog steeds. Het is een van de minst gecommercialiseerde "havens" van de Azoren.

Tot zover een beknopte achtergrond (met dank aan Imray).

's-Ochtends neemt de deining merkbaar toe en we beginnen een beetje te rollen. Één van de drie boten achter de binnenpier is vertrokken, dus gaan we ankerop en naar binnen. We meren af als nummer drie, maar na een uur wisselen we stuivertje met de Engelse buren, want ze willen morgenochtend om 4:00 vertrekken.

Na een stevige brunch gaan we rond het middaguur van boord voor een wandeling. We volgen eerst een paar kilometer de kustweg naar het zuidoosten, voordat we afbuigen en de Caldeira (= krater) op gaan. We stijgen ongeveer 300 meter. Daar volgen we een gravelweg rond de buitenkant van de krater die aan de binnenkant een doorsnede heeft van ongeveer een kilometer. Het uitzicht rondom is zo nu en dan adembenemend.

Aan de westkant van de krater komen we bij de "Furna Maria Encantada", een tunnel waar ooit vloeibare lava doorheen stroomde. Aan de andere kant van de tunnel hebben we een prachtig uitzicht op de binnenkant van de krater.

Via een door mensenhanden gebouwde tunnel komen we in de krater. Het is fascinerend om te zien hoe de vegetatie aan de binnenkant van de krater compleet anders is dan aan de buitenkant. We volgen de weg naar de bodem van de krater waar zich de spectaculaire "Furna do Enxofre" bevind. Een wenteltrap geeft toegang tot een ondergronds meer met een doorsnede van 130 meter. Het meer is gevuld met warm zwavelwater. Helaas voor ons is de wenteltrap gesloten en blijft het meer voor ons verborgen

Oud & nieuw.

Het loopt inmiddels tegen vieren en we hebben korte beentjes. Een klein uur later zijn we terug in Praia. Na ongeveer 17 kilometer hebben we wel een drankje verdient. We hebben trek en snacken er een mini-pizza bij.

's-Avonds smullen we aan boord van een kaasfondue.

De "Furna Maria Encantada"

Buiten- en binnenpier

Het uitzicht is adembenemend.

Mooi bokje. Veel mooier

Maandag 25 juni 2007 / 39°03'05N 027°58'05W (Azoren, Graciosa, Vila Da Praia)

[René>>] Nu onze Engelse buren vertrokken zijn, zijn wij het enige bezoekende jacht op Graciosa. De boot naast ons is verlaten. De bemanning is wegens ziekte in Engeland.

Na een luie ochtend nemen we rond het middaguur een taxi naar Santa Cruz da Graciosa, de "hoofdstad" van het eiland. Nadat we wat door het kleine centrum geslenterd hebben wandelen we de "Nossa Senhora da Ajuda Mount" op, een heuvel van naar schatting 200 meter. Boven is een kleine kapel. Het uitzicht op de stad is erg fraai. Beneden ons zien we hoe een boer het land omploegt met een paard. Dat zie je in Nederland niet meer! Terwijl Helga foto's van de omgeving maakt, bekijk ik de binnenkant van mijn ogen voor een half uurtje. Heerlijk!

We dalen weer af naar Santa Cruz, doen een paar boodschappen en nemen dezelfde taxi (hoeveel zouden er op het eiland rondrijden, vier?) terug naar Praia.

Rond 19:00 meert achter ons een kleine vissersboot af. De twee koelboxen (formaat flinke vriezer) zijn tot de nok toe gevuld met vis. Of we een visje willen. Nou, dat slaan we natuurlijk niet af. In plaats van één visje, krijgen we er vijf! Twee lijken op snapper en drie op makreel. Ze willen er niets voor hebben. Toch krijgen ze van ons een biertje retour.

Onder toeziend oog van twee lokalen maakt Helga ze op de kade schoon. Globaal wordt vis overal hetzelfde schoongemaakt, maar de details verschillen. "No, no, no!!!", mompelen ze, als Helga ze wil fileren. "Geef mij dat mes maar", lijkt één van hen te zeggen. Hij laat zien hoe het moet en hakt ze gewoon in moten. "Nou ja, dat kan ik zelf ook wel!", lacht Helga.

De vis bewaren we voor morgen en verdwijnt in de koelkast. We eten pasta carbonara met room en spek.

Dinsdag 26 juni 2007 / 39°03'05N 027°58'05W (Azoren, Graciosa, Vila Da Praia)

[René>>] Het nadeel van dit vissershaventje is de kraan. Die staat op 40 meter afstand en geeft een alarm als hij gaat draaien. Bij nacht en ontij worden boten in en uit het water gehaald, dus we worden regelmatig gewekt door een luidruchtig "tuut, tuut, tuut...". Maar dat is dan ook het enige nadeel van dit plekje.

Desalniettemin hebben we Graciosa na twee dagen wel gezien. Om 8:00 gaan we ankerop. Bestemming Angra Do Heroïsmo op Terceira, 44 mijl verderop. Er staat een NO wind, kracht 3-4. Onze koers is ZO, dus uitstekend zeilweer. Iets meer zon zou welkom zijn, maar je kunt niet alles hebben.

Als we in de loop van de middag in de luwte van Terceira komen, valt de wind weg, dus doen we de laatste paar mijl op de motor. Rond kwart over vier maken we vast aan de receptiesteiger van de marina, waar we van de vriendelijke havenmeester een plekje aangewezen krijgen.

Nadat we Vagebond hebben vastgelegd in de box (met heel veel lijnen, want er komt wat swell de marina in), gaan we op bezoek bij Bram en Anja van de Tarpan. We nodigen ze uit om bij ons aan boord vis te komen eten. Die smaakt uitstekend.

Tegen negenen gaan we de stad in. Afgelopen vrijdag is hier het San Joaninas Festival begonnen, een feest dat niet minder dan 10 dagen duurt! Iedere dag is er wel iets te doen. Vanavond is er een optocht door het centrum van groepen in klederdracht. Iedere groep bestaat uit 20-30 personen, soms met kinderen, en is geheel gekleed in traditionele kleding. Er zijn boeren, notabelen, vissers, een smid, een weduwe, etc. Ze zingen folkloristische liedjes en worden door gitaren begeleid. We kennen wel de 12-snarige gitaar, maar hier zien we gitaren met 15 snaren! Later horen we dat het een typisch Terceira-instrument is.

Na de optocht verschijnen de groepen op verschillende podia in de stad. Er wordt gezongen en ge(volks)danst. Leuk, maar langer dan een kwartier kan het ons niet boeien. Al met al doet het in onze ogen een beetje oudbollig aan, maar tegelijkertijd is het ook mooi. We zijn vooral onder de indruk van de traditionele liedjes en de fraaie stemmen.

Het is na middernacht als we te kooi gaan. Het wordt een onrustige nacht, want Vagebond ligt te rukken en te trekken aan haar lijnen. We worden er niet vrolijk van.

Woensdag 27 juni 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Nadat we uitgebreid gedoucht hebben, vragen we op het havenkantoor of we een ander plekje kunnen krijgen. Één onrustige nacht is nog niet zo erg, maar we blijven hier wellicht een week. Gelukkig vertrekt er een Franse boot, dus we verkassen naar een plek verder van de ingang van de marina en daardoor rustiger.

's-Middags gaan we naar een opticien, want Helga heeft net als twee jaar geleden last van haar oog. Net als toen zien we een klein vlekje. Gelukkig heeft ze indertijd extra medicijnen gekregen, dus is ze aan paar dagen geleden begonnen met druppels en een zalfje. Voor de zekerheid laten we er toch even naar kijken. De opticien kan zich vinden in de behandeling, tenzij de klachten gelijk blijven of toenemen. In dat geval moeten we z.s.m. naar een oogarts. Het dragen van lenzen is uiteraard uit den boze, dus is Helga aangewezen op haar bril. Eigenlijk moeten daar nieuwe glazen in, want de oude zitten onder de krassen. Helga's ogen zijn afgelopen januari in Miami nog uitgebreid opgemeten, maar voor de zekerheid laten we dat hier opnieuw doen. Dat opmeten kan a.s. vrijdag.

Aansluitend kopen we een paar spijkerbroeken, want onze garderobe sluit niet meer aan op dit klimaat.

's-Avonds eten we spaghetti op de Tarpan. Vervolgens gaan we de stad in, waar het veel drukker is dan gisterenavond. Ze hebben letterlijk de rode loper uitgerold. Honderden meters lang! Dit keer geen klederdracht, maar een optocht speciaal voor kinderen. Praalwagens in de vorm van fel gekleurde huisjes, een gevangenis, een trein en een vliegtuig. De kids krijgen gratis snoep en ijsjes. Erg leuk!

Het is alweer na middernacht als we naar bed gaan.

Donderdag 28 juni 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] We worden pas om 9:30 wakker! Ik kan me niet heugen dat ik zo lang geslapen heb. En zo laat gingen we gisterenavond nu ook weer niet naar bed. Nou ja, we zullen het wel nodig gehad hebben.

 

(vervolg) Donderdag 28 juni 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Helga geeft de kajuit en de garage (de achterkajuit) een schoonmaak onderhoudsbeurt en onderwerpt de nieuwe stofzuiger aan een uitgebreide test. Ik maak me minder druk en lees een boek en het nieuws op internet (welk nieuws eigenlijk...?).

Aan het eind van de middag gaan we naar de andere kant van de haven. Het terrein is van twee kanten afgezet. Een paar duizend mensen, hoofdzakelijk lokalen, verzamelen zich voor... ja waarvoor eigenlijk? Geen idee hoe het in het Portugees heet, laat staan in het Nederlands. Stieren, daar gaat het om. Een stier wordt "losgelaten" en waaghalzen dagen hem uit. De kunst is om één van de (afgeschermde!) hoorns van de stier te pakken. Om te voorkomen dat de stier het publiek in gaat zit het dier vast aan een hele lange lijn die gecontroleerd wordt door vijf sterke mannen. Wat het hier speciaal maakt is dat de stier het water in kan, en dat ook doet, want ook vanaf het water wordt hij uitgedaagd. Vanavond zijn er vier stieren en ieder stier houdt het zo'n 20 minuten uit. Daarna wordt hij zijn hok weer ingetrokken.

We bekijken het schouwspel vanaf een muurtje. Nadat we de eerste twee stieren gezien hebben, durf ik het wel aan om me in de "arena" te begeven. Dat klinkt veel spannender dan het is, want met mij zijn er nog minstens honderd anderen. Voordeel is een veel beter zicht op de gebeurtenissen. Uiteraard hou ik een meer dan gemiddelde afstand en zodra de stier ook maar even mijn richting uit kijkt, begeef ik me achter de "veilige" streep. De vijf sterke mannen waar ik het eerder over had zorgen dat de stier niet voorbij die veilige streep komt. Meestal lukt dat...

We hebben er een dubbel gevoel bij. Het is een waar volksfeest en het is zondermeer spectaculair om te zien. Aan de andere kant is domweg "stiertje pesten". Maar welke dier zou het nu slechter hebben? Een koe in Nederland die zijn hele leven binnen staat, of zo'n stier die zo nu en dan op mag draven voor een volksfeest?

Na afloop snacken we wat in de stad. Er is wederom een optocht. Dit keer is het thema "wijn". Om de 50 meter liggen wijnranken op straat en de optocht bestaat in eerste instantie uit een paar mannen die sproeien. Vervolgens een groepje dat komt krenten. Het kan ons niet erg boeien. Iets na 23:00 gaan we te kooi.

 

Vrijdag 29 juni 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Om 10:00 melden we ons bij de opticien. Een kwartiertje later mogen we naar boven, waar Helga's ogen worden opgemeten. Dat gebeurt bijzonder grondig en duurt een klein uur. Zo grondig zijn ze in Nederland in ieder geval nog nooit opgemeten. Ook het vlekje wordt bekeken en volgens de opticien ziet het er beter uit dan eergisteren. Mooi! Pas om 11:45 zijn we weer beneden in de winkel. Kosten: €45,-.

We lunchen en melden ons om 14:00 weer bij de opticien voor een nieuwe bril. Niet alleen is de sterkte van Helga's oude bril niet meer goed, de glazen zitten ook vol met krassen. Het kiezen van een nieuw montuur valt nog niet mee. Het is even wennen aan de modieuze smalle en wat vierkante modellen. Zwart, wit of een kleurtje? Na een goed uur kiezen en passen valt de keuze op een zwart, kunststof model. Compleet anders dan haar oude bril, maar daarom niet minder leuk. Aan het eind van de middag of anders morgenochtend kan ze 'm ophalen. We kiezen voor het laatste.

's-Avonds drinken we nog wat in de stad met Bram en Anja, maar er valt dit keer weinig te beleven.

Zaterdag 30 juni 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Klokslag 9:00 zijn we bij de opticien om Helga's nieuwe bril op te halen. Er gaat nogal wat tijd overheen om 'm af te stellen, maar toch zijn we bijtijds terug in de haven, waar we om 10:15 met Bram en Anja afgesproken hebben om te gaan wandelen.

We nemen de bus naar Serreta, aan de westkant van het eiland. Daarvandaan maken we een wandeling van een kilometer of 10, waarvan de eerste vier kilometer ons 500 meter omhoog voert. Pittig! Jammer genoeg komen we op die hoogte in de wolken, zodat het uitzicht behoorlijk tegen valt. Na de lunch van meegebrachte broodjes wandelen we in een goed uur terug naar het beginpunt. Het is zaterdag en daardoor rijden er weinig bussen. We moeten twee uur wachten en doden de tijd met een drankje bij het minuscule dorpscafé. Tegen 18:00 komt dan eindelijk de bus. Hij ligt kennelijk ruim voor op schema, want de chauffeur rijdt ons in een slakkengang terug naar Angra.

Na een uitgebreide douche gaan we met Bram en Anja naar het Chinese restaurant dat we vanochtend vanuit de bus gespot hebben. Het eten smaakt uitstekend, maar de gangen volgen elkaar in moordend tempo op. De loempia's als voorafje zijn nog maar nauwelijks geserveerd of het hoofdgerecht wordt er al naast gezet.

We slenteren wat door de stad en treffen Jan & Joanneke van de Witte Raaf en Jaap & Laura van de Margalliti. Op een terras maken we nader kennis. Rond 23:00 gaan we naar "de parkeerplaats" waar een concert gegeven wordt door The Gift. Het is DE band van Portugal die ook internationaal behoorlijk aan de weg timmert.

Het blijft ons verbazen hoe een klein eilandje als Terceira ieder jaar een San Joaninas Festival heeft dat tien(!) dagen duurt. Er zijn een stuk of 5 podia door de hele stad, waar iedere avond wel iets te beleven valt. Ik geloof niet dat we iets dergelijks in Nederland kennen, en al helemaal niet gratis.

Het wordt laat vanavond. Pas tegen 2:00 gaan we te kooi.

juli 2007