(Ben jij ook jarig deze maand en we zijn je vergeten? Dat vinden we niet leuk. Laat het even weten per e-mail en we zullen je niet meer vergeten te feliciteren.)

HIEPERDE PIEP HOERA!

Gefeliciteerd ......

Evelyn Kouwenhoven, Linda Francis, Esther Mirer, Jaqueline Robbemond, Leo Mizelmoe, Ellen de Jong, Youri Valks, Chantal Weber, Norbert Kouwenhoven, Maxim van der Plank, Noa Naomi v.d. Zee.

Zondag 1 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Ik vergeet iedere keer melding te maken van de website van de Gekko, en één pagina in het bijzonder. Welke en waarom? Kijk zelf maar...

We zijn vandaag ontzettend lui. Behalve wat werkzaamheden aan de website en wat lezen doen we nauwelijks iets. Aan het eind van de middag begroeten we de Klef en de Wateraap. Ze zijn vanochtend vroeg uit Horta vertrokken.

's-Avonds wandelen we wat door de stad en eten een hotdog en een hamburger. De tien dagen feest worden om 24:00 afgesloten met, hoe kan het ook anders, een spetterend vuurwerk. Vanaf de boot hebben we een uitstekend uitzicht.

 

Maandag 2 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Wederom een niet erg actieve dag. Helga is de hele middag bezig met moeilijke (hand)wasjes en poetst luiken op met cleaner/wax. Ik heb nog een paar kit-klusjes te doen. Tussen de middag nemen we afscheid van de Tarpan. Ze vertrekken naar Sao Miguel. 's-Avonds kijken we een film en we gaan bijtijds naar bed.

 

Dinsdag 3 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Na het ontbijt gaan we voor de verandering eens echt in de actie. In de bijboot neem ik de romp (stuurboord) af met azijn, spoel 'm af met zoet water en zet 'm vervolgens in de cleaner/wax. Ziet er weer uit als nieuw! Ondertussen zet Helga ons inmiddels roestige anker in de Oatrol en helpt met cleanen. Verder schuur en plamuur ik een lelijke plek onder het potdeksel. Al met al zijn we er zoet mee tot laat in de middag.

's-Avonds Chinezen we met de bemanningen van de Klef, Wateraap en Margalliti. Aansluitend drinken we een afzakkertje op een terras op een van de vele pleinen in de stad. Het wordt laat, want we gaan pas na 1:00 te kooi.

Woensdag 4 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] We gaan verder met klussen en nemen vandaag de bakboord romp onder handen. Tussendoor zetten we het anker in twee lagen InterProtect en schuur en lak (spuiten) de plek onder het potdeksel. Het anker zou eigenlijk opnieuw gegalvaniseerd moeten worden, maar dat kan hier niet, dus als nood maar een paar lagen verf.

Aan het eind van de middag ga ik bij de lokale duikschool informeren naar de mogelijkheid om een duik te maken. Ook de andere boten hebben interesse om een duik te maken. Morgen komt de duikschoolhouder slecht uit, maar vrijdag is een optie.

Met de andere Nederlandse boten pakken we 's-avonds een terrasje. Er speelt een fado groepje, dat bestaat uit twee gitaristen en een zanger. Best mooi, maar ieder nummer klinkt hetzelfde.

Donderdag 5 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] We poetsen vandaag nog wat en Helga zet de binnenkant van de potdekselrand in een roestwerende verf (POR15).

Tussen de bedrijven door wisselen we muziek uit met de Klef en breiden onze verzameling uit met o.a. een enorme verzameling Bob Marley. We hebben nu 6600 nummers in iTunes, 84 dagen onafgebroken muziek, ruim 27Gb...

Aan het eind van de middag gaan we naar de duikschool om een uitrusting te passen. Aansluitend lopen we naar de grote supermarkt. We zijn daar nog niet eerder geweest zijn en het is een pittige klim. We zijn er bijna als we er achter komen dat we geld vergeten zijn en da's wel handig als je boodschappen wilt doen... We keren onverrichterzake terug naar de boot en stellen het boodschappen doen uit tot morgen.

Helga maakt pasta carbonara, momenteel één van mijn lievelingsgerechten. We kijken een film en gaan redelijk bijtijds naar bed.

 

 

Vrijdag 6 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Om 9:00 meld ik me met Marieke (Klef) en Pascal en Sylvia (Wateraap) bij de "Tutu", de RIB waarmee we gaan duiken. Jammer genoeg is het bewolkt, maar het is niet anders. Naast de duikschoolhouder en zijn assistent gaan nog twee Braziliaanse stagiairs mee. Laatstgenoemde doen onderzoek naar de visstand en hebben allerlei apparatuur bij zich, waaronder een professionele onderwatercamera.

Zo'n RIB (Rigged Inflatable Boat) is trouwens niet "zomaar" een bootje. Deze is ruim 8 meter, heeft een 200pk buitenboordmotor en een top van ruim 40 knopen. Kosten? € 47.000. Daar kun je ook een leuk zeilbootje voor kopen.

Bij de "Ilheus Das Cabras", twee kleine eilandjes op 3,5 mijl afstand van de haven maken we twee duiken. Het water is 19 graden en dat is even wennen na de 29 graden in de Carib, zelfs al hebben we nu een dik pak aan. We zien een dikke morene en opvallend veel vis. Leuk!

Ondertussen doet Helga de foto´s voor de website en legt de laatste hand aan de binnenkant van de potdekselrand. Ook vervangt ze de stukken leer bij de preekstoel. Die beschermen de fok tegen het schavielen tegen de ogen van de zeereling.

's-Middags gaan we weer naar de grote supermarkt. Dit keer met centjes, en dat gaat een stuk beter. De supermarkt is niet zo groot als in Horta, maar het scheelt niet veel. We eten hotdogs aan boord en gaan rond middernacht naar bed.

Zaterdag 7 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Mooie datum vandaag: 07/07/07.

We twijfelen of we nog naar Sao Miguel gaan, voordat we oversteken naar Ierland. Zou het eiland niet meer van hetzelfde zijn? In ieder geval is Ponta Delgada een "grote" stad en daar hebben we eigenlijk geen zin in. Het is een nachtje doorzeilen en ook daar hebben we geen trek in. Tenslotte is Terceira zeiltechnisch een beter vertrekpunt, omdat het westelijker ligt. Ierland ligt op ca. 1100 mijl, een dag of 9 varen. We houden jullie op de hoogte!

Het is druilerig weer vandaag. Een mooie gelegenheid om de website weer eens te publiceren.

 

(vervolg) Zaterdag 7 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Helga doet een paar wasjes en komt een uurte later met een beteuterd gezicht terug. Mijn nieuwe roze polo is helemaal paars verkleurd. Verder zijn een thee- en handdoek blauw verkleurd. Zoiets is de afgelopen drie jaar nog niet eerder gebeurt. En het gekke is dat we niet eens weten wat er de oorzaak van geweest is. Tenminste, Helga denkt aan een t-shirt en ik aan een broek. We krijgen er haast nog ruzie over...

's-Avonds eten we kaasfondue aan boord. Na afloop leest Helga een boek en zit ik achter de laptop en structureer en (re)organiseer iTunes.

 

Zondag 8 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Zoals bijna elke ochtend lees ik onder de koffie de internetkranten van het AD en de Telegraaf. Zo lees ik deze ochtend over de jaarlijkse haringtest van het AD. De resultaten zijn schokkend. Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven krijgt een dikke onvoldoende. Als ik het Helga vertel is ze helemaal overstuur...

Regelmatig verbaas ik me over "nieuws". Zoals de verkiezing van de nieuwe 7 wereldwonderen. Hebben we met z'n allen dan niets beters te doen? Wat heeft zo'n verkiezing gekost en wie heeft dat betaald?

Helga krijgt maar geen genoeg van het poetsen. Met een tandenborstel gaat ze de voeten van de scepters te lijf. Het is een rotklus, maar na afloop zien ze er als nieuw uit! Het werkt aanstekelijk en ik zet de kuip in wax.

's-Avonds eten we bij de Chinees. Tien procent van de bon van de vorige keer (toen we met z'n zessen waren) krijgen we nu als korting. Leuke regeling!

Ons uitzicht

Maandag 9 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Een heerlijk luie dag vandaag. Helga doet nog een paar laatste poetsklusjes (een paar blokken), maar verder doen we weinig en lezen vooral veel.

Aan het eind van de middag arriveert de Lientoo met Daan en Paul. Ze vallen met hun neus in de boter, want samen met de Klef en de Margalliti gaan we Chinezen (ja, alweer...). Aansluitend een biertje op het terras,... en nog een...

Dinsdag 10 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Om 10:00 zwaaien we de Klef en de Margalliti uit. Ze gaan naar Graciosa. De Klef gaan we waarschijnlijk weer zien in Stellendam. De Margalliti? Tegelijkertijd begroeten we Jurgen en Anouschka van de Blijmetje. Ze zijn gisterenavond laat binnengelopen.

We brunchen op een terras in de stad en doen aansluitend boodschappen. Zo langzamerhand beginnen we voorraden in te slaan voor aankomende oversteek.

We eten 's-avonds een Hollandse pot van aardappelen (gebakken), groente (sla) en vlees (karbonade). Rond 21:00 gaan we de stad in. Er is weer live-muziek op ons favoriete terras. Het is wéér gezellig en het wordt wéér laat...

 

Woensdag 11 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Na het ontbijt gaan we met Jurgen en Anouschka de stad in. We nemen een taxi naar de "Gruto do Natal", oftewel de Kerstgrot. Het is ongeveer 20 minuten rijden.

De grot gaat pas om 14:00 open, dus doen we eerst de wandeling. Die is slechts 5km, maar wel van de categorie "moeilijk" en er staat een netto wandeltijd van 2,5 uur voor. Net als de voorgaande wandelingen is deze ook weer prachtig en uitstekend gemarkeerd met rood/gele markeringen. Wat deze wandeling moeilijk maakt is een klauterpartij over een heuvel vol grillige lavablokken. Al met al valt het best mee en inclusief een lange lunch en verschillende korte stoppen zijn we in 3 uur terug bij de grot.

Het stenen gebouw, dat toegang geeft tot de grot, huisvest ook een imposante verzameling stenen en lavabrokken . Ongetwijfeld een traktatie voor geologen, maar ons kan het niet erg boeien.

We drinken een cola, betalen de entree, en dalen de trap af. Onderaan gaan we door een schuifdeur en zetten daar onze helmen op. Die zijn geen overbodige luxe, want op sommige plaatsen zijn de gangen minder dan een meter hoog. Keltische muziek zorgt voor een mystiek sfeertje. Overal druppelt water. We horen vleermuizen, maar zien ze niet. Eigenlijk is het niet één grot, maar een gangenstelsel waar ooit vloeibare lava doorheen stroomde.

Er wordt in de grot jaarlijks een kerstmis opgedragen, vandaar de naam. We zien het "altaar" en een kruis gemaakt van twee boomstammetjes. Na een halfuur hebben we de gangen wel gezien en keren we terug naar het daglicht.

De receptie heeft geen telefoon en gsm-ontvangst is er ook niet. Een taxi bellen is er dus niet bij. We wandelen een kleine kilometer naar de "hoofdweg" en krijgen daar dankzij de dames vrij snel een lift terug naar Angra.

Nadat we gedoucht hebben gaan we met Daniëlle en Paul de stad in om een hapje te eten. Allevier hebben we trek in een goed stuk vlees. Een paar dagen geleden hebben we een steakhouse ontdekt, dus de keuze is snel gemaakt. Onze verwachtingen worden meer dan waargemaakt en Helga en ik eten onze vingers op bij een uitstekende Chateaubriand.

Donderdag 12 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Net als op St. Maarten spelen we hier beurtelings voor bakker. Vannochtend is het mijn beurt, dus al om 7:30 loopt de wekker af. Croisants, harde broodjes, zachte broodjes, iedereen heeft zo zijn wensen.

Wat de oversteek naar Ierland betreft zijn we aan het twijfelen. In het weekend draait de wind naar het noorden, dus dat schiet niet op. Na het weekend komt het Azoren Hoog noord van ons te liggen en dat zorgt dan voor lichte wind uit het oosten. We zouden na het weekend kunnen vertrekken, maar dat betekent dat we waarschijnlijk twee dagen op de motor moeten varen voordat we in een westelijke stroming komen. Eigenlijk hebben we daar niet veel trek in. Gaan we misschien met de andere Nederlandse boten zo rond het weekend toch naar Sao Miguel? We houden jullie op de hoogte.

 

(vervolg) Donderdag 12 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] We doen deze dagen niet zo gek veel en het valt dan ook niet mee om iedere dag iets interessants te schrijven voor deze website. Dus als er niets te melden valt, hou ik het kort. Zoals vandaag.

 

Vrijdag 13 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Vrijdag de 13e...

Daan en Paul hebben de afgelopen dagen een auto gehuurd die ze rond de middag moeten inleveren. Voor die tijd gaan ze nog langs de supermarkt. Helga gaat met ze mee en komt een uur later terug met een voorraad bier en cola.

Gisteren is Helga met Anouschka wezen winkelen en heeft ze een jurkje apart laten hangen. Vandaag "mag" ik mee. Het is een erg leuke jurk, alleen is 'ie te lang en moet 'ie ingekort worden. Het afspelden duurt een eeuwigheid en ik sta bijna wortel te schieten. Nee, winkelen is niets voor mij...

's-Avonds drinken we een borrel in één van de "trendy" cafés aan de kade. Het is er beredruk, want er zijn twee nieuwe zaken geopend. Er worden gratis hapjes uitgedeeld. Een van de twee zaken heeft boven een dansgelegenheid. Groter dan een huiskamer is het er niet, maar dat mag de pret niet drukken, want het is er bomvol.

 

Zaterdag 14 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Het is druilerig weer vandaag. Bah!

's-Middags trekken we toch de stoute schoenen aan en wandelen naar het fort aan de oostkant van de baai. De oude vesting is vandaag de dag een luxe hotel. We doen alsof we gasten zijn en wandelen stoïcijns langs de receptie en komen op de ruime binnenplaats met zwembad en jacuzzi. Best mooi allemaal, maar het strakke hypermoderne gebouw met de hotelkamers past wat ons betreft totaal niet in deze omgeving. Het begint zachtjes te regenen en we gaan terug naar Vagebond.

Van Daan en Paul hebben we een 8-delige dramaserie op DVD gekregen: "Queer as folk". Ik heb geen idee of die serie in Nederland uitgezonden is, maar het gaat over de homoscene in Manchester. Een soort "Friends", maar dan met homo's en veel - heel veel - behoorlijke expliciete seksscènes, zeker in de eerste aflevering. Nadat we ons door die aflevering heen geworsteld hadden, bleken de overige afleveringen gelukkig iets braver. Al met al toch een erg leuke serie.

Fortaleza de Sap Sebastiao met Vagebond in de verte

Zondag 15 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Na een luie ochtend gaan we 's-middags wandelen met de bemanningen van de Lientoo en de Blijmetje (inclusief hun opstappers Marinus en Sonja). We gaan Monte Brasil op, het schiereiland dat Angra beschutting biedt. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en we hebben een schitterend uitzicht op de stad, de baai en de haven. Onderweg krijgen we van Marinus en Sonja een verse stroopwafel! Wat ons betreft mogen ze blijven . Aan het eind van de middag zijn we terug in Angra.

Angra do Heroismo

Maandag 16 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Wat het weer betreft, het lijkt erop dat we eind deze week kunnen vertrekken. We hebben besloten om niet naar Sao Miguel te gaan, maar hiervandaan te vertrekken.

Helga is vandaag druk met wasjes draaien. Dit keer behouden alle shirts hun originele kleur

's-Avonds gaan we met de bemanningen van de Lientoo en de Blijmetje naar de Chinees. De Blijmetje vertrekt waarschijnlijk morgen naar Sao Miguel, dus is het een soort afscheidsdiner. Het smaakt net als voorgaande keren uitstekend.

Dinsdag 17 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Een ontbijtje in de kuip met ... de Telegraaf van afgelopen zaterdag! Gekregen van de Lientoo die 'm ergens op het eiland opgeduikeld hebben. Heerlijk!

Aansluitend lezen we de van de Blijmetje geleende Zeilen van juli en met name de test van de Farr Harbour 39, die precies in een standaard container past. Het idee erachter is dat je de boot voor een paar duizend dollar naar de andere kant van de wereld kunt verschepen, zodat je geen maanden onderweg hoeft te zijn. Origineel idee en een minstens zo originele boot, maar mooi vinden we 'm niet.

's-Middags vertrekt de Blijmetje naar Sao Miguel. De wind is niet ideaal, maar het zou moeten kunnen. Aan het begin van de avond zijn ze terug wegens zeeziekte. Het komt ons goed uit, want ze zijn morgen aan de beurt om bakkertje te spelen Vlak voordat ze de haven binnenlopen neemt Helga nog een paar foto's van de boot onder zeil.

De Blijmetje komt terug

Woensdag 18 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Helga gaat met de dames van de Blijmetje naar de versmarkt om alvast groente en fruit in te slaan voor aanstaande oversteek. Ik doe een paar kleine klusjes en ruim de bijboot op.

We besluiten om vanavond op de kade te bbq'en. Helga maakt pindasaus, pittige rijst en tzaziki. Nadat we Lientoo uitgezwaaid hebben (ze gaan naar Sao Miguel), smullen we op de pier van kipsaté, garnalen, zalm en karbonade. Béregezellig!

Donderdag 19 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] 's-Ochtends doen we een paar boodschappen, waaronder melkpoeder voor de yoghurt die Helga bijna iedere dag maakt.

Ik ben de rest van de dag lui, want ik heb een boek dat ik niet kan wegleggen. Ondertussen maakt Helga zich wel nuttig. Ze geeft onder andere de kunststof windhappers een opknapbeurt. Ze zijn geel verkleurd, maar Helga weet ze met verschillende schoonmaakmiddelen weer wit en als nieuw te krijgen.

We worden nog niet erg vrolijk van het weer. We dachten eerder deze week zo ongeveer nu te kunnen vertrekken, maar zijn twee vervelende lagedruk gebieden in de maak. De eerste trekt zondag over onze route en heeft een sterk windveld dat zich honderden mijlen naar het zuiden uitstrekt. De tweede ligt naar verwachting woensdag met 991mb 200 mijl west van Ierland. Zouden we morgen of overmorgen vertrekken, dan gaan we daar waarschijnlijk last van krijgen.

's-Avonds eten we een pizza en terug aan boord kijken we Ice Age II (erg leuk!).

Vrijdag 20 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Blijmetje heeft tot 12:00 vandaag een auto. Ze doen vanochtend nog wat boodschappen bij de grote supermarkt en ik mag mee. Van Helga krijg ik een lijstje mee: snelkookrijst, sap, koffiemelk, bier, etc.

Ondertussen belt (Skype) en mailt Helga met familie en vrienden. Aansluitend haalt ze meer poedermelk, want die van gisteren is goedgekeurd.

Wat het weer betreft; het lijkt erop dat we misschien zondag kunnen vertrekken. De Blijmetje zou aanvankelijk eerst nog naar Sao Miguel gaan, maar Jurgen en Anouschka hebben besloten hiervandaan te vertrekken, ook met bestemming Ierland. Wellicht kunnen we een beetje met elkaar opvaren.

's-Middags gaat Helga nog haar bestelling vacuum verpakte stukken Sao Miguel kaas halen met wat boodschappen bij de supermarkt. Ik drink met Jurgen een biertje. Tsja, je hebt werkpaarden en luxepaarden...

Zaterdag 21 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Zoals inmiddels iedere ochtend, bestuderen we nauwgezet de voorspellingen voor de komende dagen en dan vooral de Bracknel weerkaartjes en de gribfiles. Het tweede laag, waar ik het eergisteren over had, diept uit naar 986mb. We kunnen morgen vertrekken, maar maandag ziet er nog beter uit. Dan is het iets rustiger en lopen we minder kans om alsnog in het sterke windveld van dat tweede laag terecht te komen.

Nadat ik broodjes gehaald heb, ga ik op zoek naar een nieuw blok voor de neerhouder. De noodoplossing waar we nu mee varen gaat het naar verwachting geen 1000 mijl meer uithouden. Dat wordt dan het derde blok in drie jaar. Op het haventerrein zijn twee winkels met watersportartikelen, maar ze zijn meer gespecialiseerd in visgerij dan in bootjes. De verkoper begrijpt waar ik naar op zoek ben, maar moet me doorverwijzen naar een andere zaak. Ik kan meerijden met een andere klant die daar ook naar toe moet. Op een paar kilometer van Angra komen we bij een doe-het-zelf zaak met in een hoek wat watersportartikelen. Tegen mijn verwachting in hebben ze het blok dat ik moet hebben. Bij het afrekenen blijkt dat ik niet genoeg cash bij me te heb en Mastercard wordt niet geaccepteerd. Ik leg het blok neer en zeg dat ik later terug zal komen, maar de eigenaar duwt me resoluut het blok in handen. Hij vindt het onzin dat ik het blok achter wil laten. Als je belooft later te komen betalen, dan doe je dat toch...

Dezelfde man rijdt me terug naar de haven in Angra. Terwijl Helga alvast naar de de versmarkt gaat om groente en vlees te kopen, neem ik een taxi en ga het blok betalen. Twintig minuten later sluit ik me aan bij Helga. We zorgen dat we klaar zijn om morgen te vertrekken, maar waarschijnlijk wordt het maandag.

Terug aan boord bakt Helga het vlees alvast en doe ik een paar kleine klusjes aan dek. Aansluitend gaan we naar de supermarkt om bimbobrood (lang houdbaar) en de aller- allerlaatste boodschappen te doen.

Nogmaals, misschien vertrekken we morgen (zondag), maar anders maandag. We houden jullie op de hoogte!

Stukje van de weg naar de supermarkt

Is dit de laatste palmboom die we zien van de reis?

(vervolg) Zaterdag 21 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] 's-Avonds smullen we van een chateaubriand in het Steakhouse. Aansluitend een borrel op het plein met Anouschka & Jurgen en Sonja en Marinus.

 

Zondag 22 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Zowel voor vandaag als voor morgen ziet het er goed uit om te vertrekken. Vandaag meer wind (20 knopen) dan morgen, maar minder kans op een rustige periode morgenavond. Zouden we morgen vertrekken dan is het rustiger, maar zakt de wind morgenavond gedurende een paar uur in. We besluiten morgen te vertrekken, omdat we nog genoeg te doen hebben.

Helga is druk met het voorbereiden van de visspullen, want we willen natuurlijk wel wat vangen komende week! Ik bestudeer het weer en lees wat.

Voor de laatste keer smullen we bij de Chinees. We gaan bijtijds naar bed.

 

Maandag 23 juli 2007 / 38°39'15N 027°13'03W (Azoren, Terceira, Angra do Heroismo)

[René>>] Druk, druk, druk!!! We checken het weer. Dat ziet er nog steeds goed uit, behalve dat zich een lagedruk gebied ontwikkeld, waar we misschien eind van de week last van gaan krijgen. Het is nog ver weg, dus we besluiten toch te vertrekken. Je komt anders nooit weg, want iedere 3-4 dagen trekt er momenteel een lagedruk gebied langs de route naar Ierland. Dit laag zou ons later deze week kunnen doen besluiten om uit te wijken naar Spanje.

We willen rond het middaguur diesel innemen, betalen en vertrekken, maar tussen 11:00 en 14:00 kunnen we geen diesel innemen. Dus varen we om 10:00 de box uit om diesel in te nemen en te betalen. Drie kwartier later zijn we terug op ons plekje. Helga maakt Vagebond binnen vaarklaar. Ik neem water in, en maak Vagebond aan dek vaarklaar. Ondertussen werken we snel een broodje weg als ontbijt.

Helga doet nog een paar laatste boodschapjes en ik stort me op de website. Straks nog een douche en dan denk ik dat we rond 13:00 los gooien. De Blijmetje vertrekt trouwens ook. We hopen een beetje bij elkaar in de buurt te kunnen blijven.

Zoals gebruikelijk schrijven we iedere dag een kort verslag in het Oceaanlogboek. GEEN NOOD als het niet lukt. Apparatuur kan stuk gaan, servers kunnen down gaan, en nog veel meer.

De afstand naar Ierland is ca. 1100 mijl, zodat we er 9-10 dagen over zullen doen. Mocht het weer ons dwingen uit te wijken naar Spanje, dan is de afstand ca. 850 mijl. Uiteraard zijn SMS'jes op de Iridium weer welkom. Zie daarvoor de contact pagina . Je kunt die SMS'jes trouwens ook mailen naar 881641424703@msg.iridium.com (maximaal 160 karakters en die zijn inclusief jouw e-mail adres! onderwerp/subject wordt niet meegestuurd).

 

Onderstaande tekst werd eerder in het Oceaanlogboek gepubliceerd, maar nu met foto´s

Dinsdag 24 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Gisteren werd het uiteindelijk toch nog 14:00 voor we los gooiden van de steiger. De Blijmetje volgde kort na ons. Onder de kust van het eiland kregen een behoorlijke puist wind te verwerken, in vlagen tot 28 knopen. Na het ronden van Ponta da Mina stabiliseerde de wind zich tot ca. 15 knopen onder een dik bewolkte hemel waaruit het zo nu en dan wat miezerde. Allebei waren we behoorlijk katterig, maar de vissen hebben we gelukkig niet hoeven te voeren (via de marifoon begrepen we dat het op de Blijmetje min of meer hetzelfde was). Het diner bestond dan ook uit een banaan en een cracker.

De eerste uren zagen we ontzettend veel dolenthousiaste dolfijnen en in de verte een walvis. We voelden ons direct een stuk beter!

Zoals gebruikelijk als we met z'n tweeën varen nam ik de eerste wacht van 21:00 tot 24:00. Iets na middernacht zakte de wind in en startte Helga de motor. Rond de schemering verdween het toplicht van de Blijmetje uit zicht.

Sinds 6:30 zeilen we afwisselend met en zonder de motor bij, want de wind is niet erg constant. Om 11:30 hadden we marifooncontact met de Blijmetje. Ze zaten toen 13 mijl noordwest van ons. Onder zeil gaan ze waarschijnlijk iets harder dan wij (zeker in licht weer) en ze hebben de motor gestart wanneer de snelheid onder de 4 knopen kwam, en dat deden wij pas onder de 3, vandaar.

Om 14:00 meten we een dagafstand van 117 mijl (over de grond). Ierland (Baltimore Bay, nabij de Fastnet Rock) is nog 967 mijl. En oh ja, inmiddels schijnt de zon!

De gribfile van vanochtend laat geen zorgwekkende systemen zien. Morgen nog licht weer, maar daarna krijgen we een dag of 3 een prima wind vanuit het ZW. Wellicht krijgen we aan het eind van het weekend te maken met een hogedruk gebied in de Golf van Biscaje. Dat lijkt ons wel wat, want dan komen we waarschijnlijk met mooi weer aan!

(klik voor onze positie op "Huidige positie" op de homepage).

Blijmetje

We krijgen bezoek van een broodpoeper

Woensdag 25 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Tot gisterenavond hadden we prachtig weer met veel zon. We hebben langer dan normaal de motor bij gehad, om een beetje in te lopen op de Blijmetje. Tijdens marifooncontact in de vooravond bleek dat gelukt en kon de motor uit. Een prachtige zeilnacht volgde, op een kleine frontpassage na met wat (mot)regen, tijdens Helga haar wacht. Daarna werden we getrakteerd op een waanzinnig heldere sterrenhemel.

Om 11:30 hadden we marifooncontact met de Blijmetje. Ze zaten een mijl of 10 achter ons. Wij zeilden en zij hadden de motor bij, dus in de loop van de dag zullen ze wel op ons inlopen. Een half uur later hadden we via de SSB een praatje met de Wateraap. Ze zijn gisteren vertrokken vanaf Sao Miguel en onderweg naar noord Spanje.

Om 14:00 meten we een dagafstand van 127 mijl. Ierland nog 841 mijl te gaan.

De vooruitzichten voor de komende dagen zijn zondermeer goed met W-ZW wind van 15-20 knopen. Vanaf zondag misschien weinig wind, maar dat is nog ver weg en liever dat, dan dat er een zware depressie in de maak is...

Donderdag 26 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Gisterenmiddag trok de wind aan en hebben we voor de nacht preventief een rif gezet. Blijmetje had een paar uur de spinaker op gehad, en was ons tot op 8 mijl genaderd. Een lange, hoge deining vanuit het zuidwesten begon zich op te bouwen.

De hele nacht hebben we heerlijk gezeild onder een vrijwel onbewolkte hemel. Wel lagen we behoorlijk te rollen en klapte de fok zo nu en dan in. De windhoek is nog steeds net niet goed genoeg om de fok aan loef uit te bomen. Het zou uiteraard wel kunnen, maar dan gaan we naar onze zin te veel van onze koers afwijken.

Vanochtend vroeg trok het dicht en begon het te miezeren. Tegelijkertijd trok de wind aan tot ca. 20 knopen, 25 in vlagen. We hebben het tweede rif gezet, en Vagebond lag direct een stuk rustiger en qua snelheid scheelde het nauwelijks.

Om 11:30 hadden we marifooncontact met de Blijmetje. Ze zaten 13 mijl west van ons, en we spraken af om iets koers te verleggen, zodat we in de loop van de dag weer wat dichter bij elkaar in de buurt komen.

Het dagbestek laat een etmaalafstand zien van 128 mijl. Baltimore Bay is nog 715 mijl. En zo verdwijnt mijl na mijl in ons bruisende kielzog. Onze laatste lange oversteek en eerlijk gezegd zijn we daar helemaal niet rouwig om. Die langere oversteken kunnen ons eigenlijk gestolen worden. Een noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Natuurlijk is het spannend en zijn er mooie en soms onvergetelijke momenten, maar in essentie vinden we er maar weinig aan. Zeker op zo'n grijze, grauwe dag als vandaag.

De gribfile blijft er goed uit zien. Tot en met zondag houden we de wind min of meer in de rug. Daarna zou 'ie naar ZO draaien. Ook niet verkeerd.

De wens van René om nog een prachtige sterrenhemel te zien is vannacht gelukt.

Vrijdag 27 juli 2007, 14:45 UTC

[René>>] Zoals tijdens iedere oversteek speelt eten ook nu weer een belangrijke rol. Niet alleen om in leven te blijven, maar ook als één van de hoogtepunten van de dag. Afgezien van de eerste dag nemen we het er goed van. Inmiddels hebben we gesmuld van spagheroni, bami (met seroendeng en gebakken uitjes!) en pasta carbonara.

Gisterenmiddag klaarde het even op, maar later trok het toch weer helemaal dicht. Aan het begin van de avond trok de wind aan tot 25 knopen en hebben we het grootzeil gestreken. We gingen verder op de fok. De Blijmetje zat nog maar 4 mijl achter ons. Het was buiten donker, kil en nat van de motregen. We zijn dan ook nauwelijks in de kuip geweest en lieten de radar iedere 10 minuten om ons heen kijken (dat gaat automatisch en zodra het ding wat "ziet" gaat er een alarm af). Slechts één keer ging het alarm af, toen een schip ons op 7 mijl afstand passeerde.

Vanochtend was de Blijmetje ons genaderd tot minder dan een mijl. Onvoorstelbaar, na 500 mijl(!), zonder dat we er echt ons best voor doen. Het zicht was nog steeds slecht en we konden ze slechts met veel moeite zien. Toen Jurgen ons om 11:30 opriep was ons antwoord: "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is Blijmetje."

06:00 uur in de ochtend. De zon komt op.

We zeilen nog steeds op de fok en doen 5-5,5 knoop over de grond. Met het grootzeil bij zouden we waarschijnlijk een halve knoop harder kunnen, maar dit is toch wel erg relaxt varen. Het ziet er naar uit dat de wind de komende uren weer wat gaat aantrekken, dus laten we het lekker zo. Inmiddels is ook wat lichter geworden.

De etmaalafstand was 125 mijl. We hebben er nog 591 te gaan. ETA woensdag overdag.

De gribfile ziet er nog steeds goed uit. Pas tweede helft volgende week wordt bij Ierland weer een depressie verwacht, maar dan zijn wij normaal gesproken al lang op onze bestemming.

Blijmetje is aan het vlinderen met de zeilen.

Zaterdag 28 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Geen tijd voor een "uitgebreid" verslag. Druk, druk, druk! Zojuist een tonijn van naar schatting 20kg gevangen (met een door Helga zelfgemaakte lure). Vangen is één, schoonmaken van zowel de vis, de kuip als jezelf na afloop is een tweede.

Het is prachtig weer. Wind van 15-20 knopen in de rug. Fok uitgeboomd aan loef. Blijmetje zit 4 mijl achter ons, maar is aan een inhaalrace begonnen (en wij vertragen), want ze willen graag een stuk tonijn.

Dagafstand slechts 107 mijl (afgelopen nacht zakte de wind een tijdje in). Ierland nog 486 mijl te gaan. We zijn over de helft. ETA Ierland woensdag.

De fanatieke visser heeft weer beet. En hoe!! Helga wilde nog graag een tonijn vangen.  Gelukt!!

Schoongemaakte tonijn afleveren. De afleveringsactie is gelukt!

Zondag 29 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Wat een enerverende dag was het gisteren! Ik stond volledig uitgekleed klaar voor mijn middagdutje toen we beet kregen. We voeren op dat moment voor de wind met de fok op de boom aan loef en deden zo'n 6 knopen. Helga was zeker twintig minuten bezig, voor ze de vis bij de boot had. Het bleek een forse tonijn, de grootste die we tot nu toe gevangen hebben. Aan mij de dubieuze eer om de spartelende vis in de kuip te tillen. Altijd een spannend moment. Gelukkig lukte het ook dit keer weer. Direct een doek over z'n kop en een flinke scheut rum (ik weet het: drankmisbruik) in z'n kieuwen. Daar werd 'ie knap rustig van. Nu zou een mens ook knap rustig worden van verhoudingsgewijs dezelfde hoeveelheid rum :-)

Wat volgde was het betere hak en snijwerk van Helga, fileren, de filés in ziplock tasjes doen en in de koelkast, kuip schoonmaken, messen en snijplanken schoonmaken, en tenslotte onszelf een goede wasbeurt gegeven. En dat allemaal op een vrij heftig schommelende Vagebond! Al met al waren we twee uur verder. Inmiddels hadden wij vertraagd en was Blijmetje op ons ingelopen. We maakten een zak met een paar kilo tonijn vast aan de door ons onderweg naar de Azoren opgeviste reddingsboei en gooide die over boord toen Blijmetje achter ons langs voer. Anouschka pikte het pakketje vakkundig op met de pikhaak. Overdracht geslaagd! Een mooie serie foto's volgt later.

Happy hour was uiteraard nog meer "happy" dan gebruikelijk met dobbelsteentjes rauwe tonijn en teriyaki. Smullen! Zo ook het avondeten van twee kort aangebraden moten met rijst en sla. Wat zullen we deze delicatesse straks gaan missen! Want in Nederland is "verse" tonijn onbetaalbaar.

Conform verwachting zakte de wind gisterenavond in en moest de motor gestart worden. Heerlijk geslapen! De bijna volle maan hebben we nu al drie nachten niet gezien. En vanochtend werden we verrast met... mist! Niet zo potdicht als in Nova Scotia vorig jaar, maar toch met slechts 200 meter zicht.

Het bestek om 14:00 UTC toont een dagafstand van 107 mijl. We hebben trouwens besloten om niet naar Baltimore Bay te gaan, maar naar Bantry Bay, 20 mijl westelijker. Nog 372 te gaan. ETA woensdagmiddag.

Gisteren hadden we geen tijd om het ´we zijn halverwege´ te vieren.

Grote stukken tonijn. Weer eens wat anders dan zelfgebakken appeltaart.

 

Maandag 30 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] Een oceaanoversteek saai? Nou, vandaag in ieder geval niet, want vanochtend hadden we een bijzondere ontmoeting. Het zicht was nog steeds slecht, en we hadden de radar bij. Naast de Blijmetje zagen we een echo die heel langzaam dichterbij kwam. Het bleek om een groot zeilschip te gaan.

Rond 10:30, Helga was net gaan tukken, zat het schip een mijl achter ons. Ik twijfelde of ik de Noorse of de Nederlandse vlag in de bazaan zag. Een half uur later kon er geen twijfel meer over bestaan; het was een Nederlands schip en ze liepen ons op.

Marifooncontact werd tot stand gebracht en het bleek om de "Hr. Ms. Urania" te gaan, opleidingsschip van de Nederlandse Marine. We werden officieel begroet, door het strijken en wederom hijsen van de vlag. Indrukwekkend! "We komen even een pakketje brengen", zo kregen we te horen van Commandant H.M. Sinke. En zo kwam de bijna 27 meter lange ketch (inclusief boegspriet) aan lij en werd een lijntje in de kuip gegooid. Bij de eerste poging schoot de lijn los van het pakketje, dat in zee verdween. We stelden voor om te draaien, maar dat was niet nodig. De tweede poging lukte wel. Dit keer gleed de groene zak met opdruk "Netherlands Armed Forces Military Mail" over de lijn naar Vagebond. De inhoud bestond uit een fles witte wijn, een informatiefolder van de Urania en het ANP nieuws van gisteren. Geweldig!

De Urania (1928) is op de terugweg naar Nederland. Ze zijn afgelopen maart(!) vertrokken uit Den Helder en hebben de afgelopen maanden via Madeira, de Carib, de Bahamas, de oostkust van de VS en Canada (Halifax) een rondje Atlantische Oceaan gevaren. 10 augustus zijn ze terug in Den Helder. Meer over de Urania op http://www.nlda.nl

Sinds vanochtend zeilen we weer, nadat we 36 uur op de motor gevaren hebben. De wind is ZO, een knoop of 10. De zon doet z'n best om door te breken, dus wie weet.

Om 14:00 klokken we een dagafstand van 122 mijl. Nog 251 mijl te gaan.

Eergisteren een soort Orca gezien. Vandaag pectaculair hoog springende dolfijnen. Super!

Urania komt paketje afleveren. Heel erg leuk! Dank u wel.

Deze foto komt ook bij onze gratis Nautical wallpapers te staan. Zie home pagina.

Dinsdag 31 juli 2007, 14:15 UTC

[René>>] De afgelopen 24 uur hebben we heerlijk kunnen zeilen, al was de wind erg vlagerig en miezerde het zo nu en dan. De gribfile zat er voor de verandering fors naast. De voorspelde 10-12 knopen voor de nacht werden er dik 20. De zee was ook niet erg comfortabel met deining uit het westen en golven uit het oosten. Maar toch liever dat, dan het monotone gedreun van de motor, dat ongetwijfeld later vandaag weer nodig zal zijn.

Gisterenavond nog een minuut of 20 gebabbeld met de Urania. Erg leuk! En eindelijk, eindelijk, zagen we vannacht de (volle) maan weer eens. En zowaar vanochtend nog een zon ook!

Terwijl ik dit zit te tikken luisteren we voor de zoveelste keer naar "Het land van" van Lange Frans & Baas B. Zo beginnen we vast aan onze inburgeringscursus / herintegratie ;-) Wat een geweldig nummer trouwens!

We hebben nog één stuk tonijn in de koelkast. Die bewaren we voor het happy hour van vanmiddag. Helga doet ondertussen verwoede pogingen om nog een tonijn te vangen en heeft inmiddels een tweede lijn uitgebracht.

Nog één nachtje...

Dagafstand 134 mijl. Nog 117 mijl te gaan. De Blijmetje is vannacht behoorlijk op ons uitgelopen en zit 13 mijl voor ons. Op de motor lopen we ze vannacht waarschijnlijk wel weer in.

Onze Mascottemuis die ook al 3 jr. als Knijpermuis goed werk doet.

augustus 2007