(Ben jij ook jarig deze maand en we zijn je vergeten? Dat vinden we niet leuk. Laat het even weten per e-mail en we zullen je niet meer vergeten te feliciteren.)

HIEPERDE PIEP HOERA!

Gefeliciteerd ......

Luuk Evers, Karin van Miltenburg, Sander Eversdijk, Wicherd Kouwenhoven, Bianca de Boef, Edwin Dopper, Hans & Nel Baas, George Doesburg, Ellen Groeneveld.

Woensdag 1 augustus 2007, 14:52 UTC

[René>>] Heel kort. We zijn om 13:15 UTC veilig aangekomen in Lawrence's Cove op Bere Island in Bantry Bay, Ierland. We liggen met de Blijmetje in een schattige kleine marina.

Later meer.

Woensdag 1 augustus 2007, 19:04 UTC

[René>>] Tot laat in de middag hebben we gisteren kunnen zeilen, maar toen was het gedaan met de wind en moest de motor gestart worden. Een vrijwel heldere nacht volgde met een nog bijna volle maan.

Niet alleen andere vogels kondigden de nabijheid van land aan, maar ook de talloze visserschepen op de rand van het continentaal plat waren een teken. Eenmaal in het relatief ondiepe water van minder dan 200 meter waren ze gelukkig weer snel verdwenen.

Vanochtend vroeg kregen we land in zicht. Altijd weer een bijzonder moment na dagenlang alleen maar water gezien te hebben. Dichterbij werd een ruige, maar groene kust zichtbaar die ons deed denken aan Noorwegen en Nova Scotia. Rond het middaguur voeren we de beschutting van Bere Island in en een uurtje later maakten we vast in de pittoreske Lawrence's Cove Marina, langszij een andere boot. Jurgen en Anouschka waren een half uur eerder aangekomen en stonden klaar om onze lijnen aan te nemen.

Castletown (Bearhaven)

Om de aankomst te vieren trokken we de fles witte wijn open die we kregen van "Hr. Ms. Urania". Aansluitend hebben we pannenkoeken gegeten aan boord van de Blijmetje.

Vanmiddag hebben we wat slaap ingehaald, omdat we nog steeds in dat ritme zitten en zo direct gaan we een hapje eten.

Er is hier op het eiland waarschijnlijk geen internetmogelijkheid, dus op de foto´s zullen jullie nog een paar dagen moeten wachten. Wellicht blijven we nog een paar dagen schrijven in dit Oceaanlogboek, maar prik ons er niet op vast.

Nog een paar statistieken. Om de 1072 mijl te overbruggen hebben we 1090 mijl over de grond gevaren. Op drie kwartier na hebben we er precies 9 dagen over gedaan. De gemiddelde snelheid (over de grond) was 5,05 knoop. Tenslotte hebben we 87 uur op de motor gevaren, dan wel gemotorsailed. Dat is best veel, maar we hebben dan ook rustig weer gehad.

Wat zullen we lekker slapen vannacht!

Donderdag 2 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Na een heerlijke, lange en stille nacht worden we rond 9:30 wakker. We ontbijten op ons gemak met geroosterd brood en een gebakken eitje.

Rond het middaguur gaan we naar het dorp. Dorp kun je het eigenlijk nauwelijks noemen, het is meer een nederzetting. Letterlijk een paar huizen en een kerk. Centrale plaats is "Murphy's", een kruidenier, tevens fietsverhuurder en ferry exploitant, en waarschijnlijk nog veel meer. We doen wat boodschappen en huren twee fietsen, want het is best aardig weer.

Met Anouschka en Jurgen verkennen we het eiland per fiets. Hier en daar gaat het serieus stijl omhoog, zodat we zelfs in de laagste versnelling niet omhoog komen. Lopen dan maar. De natuur is prachtig met veel bloemen en hei, en ook het uitzicht op de baai en de Caher Mountains, op het vasteland noord van ons, is fraai. Halverwege lessen we onze dorst in een onvervalste Ierse pub. Het is er uitgestorven, maar dat is logisch, zo midden op een doordeweekse dag. Op de terugweg plukt Helga bramen. Ze groeien overal langs de weg en binnen de korste keren heeft ze een zak vol. Terug aan boord maakt ze een grote pot bramenjam.

's-Avonds kaasfondue'en we met Anouschka en Jurgen bij ons aan boord. Smullen natuurlijk.

Gezellig!

Helga moet en zal bramenjam maken. Ze zit onder de schrammen.

Vrijdag 3 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Het is grijs en nat deze ochtend. Er nadert een depressie en die gaat komende nacht naar verwachting windkracht 8 geven. Het verhindert ons niet om met de fiets en de ferry naar het vasteland te gaan. Op zoek naar een internetverbinding.

Ons uitzicht.....

(vervolg) Vrijdag 3 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Het is zwaar bewolkt, maar op een paar spettertjes motregen na droog. We nemen de ferry vanuit Lawrence's Cove naar de overkant. Het is een kleine ferry. Met moeite kunnen er vier auto's op. We fietsen in twintig minuten naar Castletown, een vissersdorp aan het begin van de baai. In vergelijking met waar we vandaan komen is het een hele stad met pubs, restaurants, winkeltjes en zelfs een bank. Een leuk plaatsje!

Nadat we in een pub geluncht hebben, vinden we een internetcafé waar we de website bijwerken. Daarna verkennen we het dorp en doen een paar boodschappen in een "grote" supermarkt. Om 17:30 willen we de ferry (een andere) naar Bere Island nemen. Daar waar we de ferry verwachten staan auto's geparkeerd. We vragen het aan iemand en die wijst naar een loodsboot die blijkbaar dienst doet als ferry. Dat blijkt inderdaad het geval en met een echte knaloranje "pilot" boot varen we naar de overkant. Het regent inmiddels en we zitten met nog een stuk of vier passagiers op de brug, naast de stuurman. Erg bijzonder!

Lawrence's Cove is nog een kilometer of vijf fietsen. Heuveltje op, heuveltje af. Regen. Nat, natter, natst...

Nadat we de boodschappen aan boord een plekje hebben gegeven, gaan we naar de pub. Een blind paard kan er nog geen schade aanrichten, maar het bier smaakt goed. Terug aan boord eten we volkorenbrood (sinds lange, lange tijd!) met kaas en een gebakken eitje. Smullen!

Gezellig met het pontje

Grote stad ...... Leuke kleurtjes...

Zaterdag 4 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Het is droog en best aardig weer. Komende nacht trekt een depressie over en krijgen we waarschijnlijk veel regen. We hebben Lawrence's Cove nu wel gezien en besluiten een stuk verder de baai in te varen. We nemen water in, douchen en gooien om 13:15 los. Blijmetje volgt een half uur later.

Er staat niet veel wind, dat mag de pret niet drukken, want Helga vist op makreel en dan mag de snelheid niet te hoog liggen. Al snel heeft ze de eerste makreel te pakken. Belangrijk, want we zijn in competitie met de Blijmetje. Ondertussen genieten we van de prachtige, ruige omgeving.

Tegen vijven arriveren we in Glengarriff, aan de noordoostkant van Bantry Bay. We worden verwelkomt door een stuk of vier dolfijnen die een show opvoeren waar ze in het Dolfinarium jaloers op zijn. Niet normaal meer! Zoiets hebben we nog nooit gezien. Ze springen keer op keer volledig uit het water, maken salto's, landen op hun rug en noem maar op. "Zo verwelkomen ze bijna iedere boot," krijgen we te horen van de "Selene", een Nederlandse Halberg Rassy 39.

De Blijmetje arriveert een uur later. Jammer genoeg zijn de dolfijnen dan verdwenen. Oh ja, over die makreel competitie... Alle lof voor Blijmetje, eerlijk is eerlijk. We verliezen met 24-1.

We eten, hoe kan het ook anders, makreel. In Miami hebben we een rookzak gekocht voor in de oven. Die werkt prima en de makreel komt er met een echte rooksmaak uit. De rest van de makreel wordt gebakken.

Later op de avond tuffen we in de stromende regen naar de "Selene", waar we kennis maken met Tjerk en Anneke. Het loopt tegen middernacht als we weer aan boord van Vagebond zijn.

Bantry Bay, van Bear Island naar Glengarriff

Foto gekregen van Blijmetje

Waanzinnig....

Blijmetje heeft gewonnen met makrelenvangst 24 - 1.

Zondag 5 augustus 2007 / 51°44'83N 009°32'27W (Ierland, Glengarriff)

[René>>] Na een luie ochtend gaan we rond enen in de bijboot naar Garvillaun Island op een halve mijl afstand. Het barst er van de zeehonden. Ze liggen zich te warmen in een waterig zonnetje. Ze kijken ons nieuwsgierig aan en pas als we heel dichtbij komen glijden ze het water in. Even later komen ze dan 30 meter verderop met hun koppie boven om ons nader te inspecteren.

We gaan naar de kant en wandelen naar het dorpje Glengarrif. Het is een toeristisch plaatsje met diverse hotels, B&B's, terrasjes en souvenirwinkeltjes. Het is erg druk, waarschijnlijk omdat het zondag is. In één van de winkels vinden we mooie wollen truien met windstopper, en ze kosten de helft van wat we zouden verwachten. Vanwege de drukte hebben we weinig zin in passen, dus besluiten we morgenochtend terug te komen.

We borrelen aan boord van de Blijmetje met makreel op toast. Smaakt niet verkeerd!

's-Avonds eten we restjes van gisteren en kijken een film: "Kiss, kiss, bang, bang" met Robert Downey jr. Aardig vermaak.

Ik ben mooi.

Wij zijn mooier

Ga je mee zwemmen?

Maandag 6 augustus 2007 / 51°44'83N 009°32'27W (Ierland, Glengarriff)

[René>>] Na het ontbijt gaan we naar Glengarriff om de truien te kopen die we gisteren gezien hebben. Aansluitend treffen we Jurgen en Anouschka en drinken we wat op een terras. Vandaag scheiden onze wegen, zij gaan langzamerhand naar het oosten, terwijl wij hier nog een paar weken blijven. We nemen afscheid en wensen elkaar goede reis. "Tot in Hellevoetsluis!".

Om 14:00 gaan we ankerop. Op het (groot)zeil varen we weg maken te weinig snelheid en hebben onvoldoende ruimte om overstag te kunnen. Een eilandje met rotsen komt akelig dichtbij. Met de motor in z'n achteruit weten we een stranding te voorkomen. Toch fijn, zo'n motor...

In vier uur varen we terug naar Lawrence's Cove. De wind is onvoorstelbaar variabel, zowel in richting als in snelheid. Soms liggen we nagenoeg stil bij 5 knopen wind en soms doen we bijna 7 knopen door het water met dik 20 knopen wind schuin van achteren, afgewisseld met stukken aan de wind met 25 knopen over dek.

Om 18:00 maken we vast langs dezelfde boot als waar we eergisteren van losgooiden. Via de marifoon maken we nog een praatje met de Blijmetje. Ze varen een paar mijl verder naar een kleine baai, vlakbij Castletown. Wij kozen voor de marina, omdat we morgen een enorme berg wasgoed weg willen werken.

Morgen? Helga gooit 's-avonds al de eerste was in de machines.

Glengarriff is mooi.

Bear Island

Glengarriff

Dinsdag 7 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Helga is vroeg op. Vroeger dan ik en dat komt niet vaak voor. Als een klein baasje zorgt ze dat al ons wasgoed in een paar uur tijd gewassen en gedroogd is, ondanks haperende wasmachines en drogers.

Ondertussen doe ik wat kleine klusjes, waaronder het schoonmaken van het binnenwerk van het toilet. Geen fris klusje, maar het moet gebeuren. De pot staat iedere keer vol water. Als we vlak liggen is dat geen probleem, maar onder helling kan de boel gaan hevelen. Er heeft zich een dikke laag kalk op de rubbers afgezet. Een paar uur in de azijn doet wonderen.

's-Middags wandelen we naar het dorpje en doen een paar boodschappen. We blijven ons verbazen over de schoonheid van de omgeving. En de rust! Heerlijk.

We eten pasta carbonara aan boord. Uit eten gaan we niet meer zo frequent, want het kost hier een vermogen in vergelijking met de Azoren. Een kop koffie kost op de Azoren 70 Eurocent, hier 2 Euro! Een biertje net zoiets. Wat dat betreft is Nederland ook niet echt goedkoper geworden, zo horen we wel eens...

René heeft het helemaal naar zijn zin

Wat staat die trui hem goed!

Woensdag 8 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island)

[René>>] Na het ontbijt en een heerlijke douche gooien we om 11:15 los. We gaan een baai verder, naar de Kenmare River. Waarom het een rivier heet en geen baai is ons een raadsel, want het is eenzelfde soort baai als Bantry Bay.

Bij gebrek aan wind varen we het eerste stuk op de motor. Eenmaal "buiten" kunnen we aan de wind zeilen. Het gaat niet hard, maar we hebben alle tijd. Op het grootzeil gaan we door Dursey Sound, een nauwe doorgang tussen het vaste land en Dursey Island. Het kan er 4 knopen stromen, wij gaan er rond 15:30 met doodtij doorheen. Daarna trekt de wind aan en gaan we met 5 knopen plat voor het lappie de baai in.

Rond zeven uur varen we Kilmakilloge Harbour binnen, een uitgestrekte baai met diverse goed beschutte ankerplekken. Jammer genoeg barst het er van de "fish farms". Mooi is het niet, maar ook hier moet natuurlijk geld verdient worden.

We gaan voor anker in een kleine baai aan de zuidkant. Aankomende nacht wordt windkracht 6 uit het zuiden verwacht, dus we liggen goed beschut. We hebben 35 mijl gevaren. Hemelsbreed zijn we slechts 8 mijl verwijderd van Lawrence's Cove...

Lawrence's Cove => Kilmakilloge Harbour

Uitzicht op de Kenmare River

Het zal je huis maar zijn

Donderdag 9 augustus 2007 / 51°46'03N 009°48'61W (Ierland, Kenmare River, Kilmakilloge Harbour )

[René>>] Het is baggerweer. Regen, wind, vies, bah! We ontbijten uitgebreid. Helga met een gekookt - , ik met een gebakken eitje. 's-Middags klaart het een beetje op en tuffen we naar Bunaw Harbour, aan de andere kant van de baai. Er schijnt een pub te zijn. Altijd interessant natuurlijk!

Het is een leuke pub en we maken kennis met een groep Duitsers die hier ieder jaar onder leiding van duikschoolhouder Mario komen duiken. Ons niet gezien; veel te koud!

We eten in de pub mosselen en zalm met brood. We vragen of we ook verse mosselen kunnen kopen, zodat we morgen mosselen aan boord kunnen eten. De hele baai ligt er vol mee, maar nee, verse mosselen zijn niet te koop. Tenminste niet in of via de pub. Jammer genoeg is er hier verder in de wijde omtrek niets

Kilmakilloge ligt helemaal vol met mosselen.

Een visserseierdopje! Helga is er heel blij mee.

Vrijdag 10 augustus 2007 / 51°46'73N 009°48'55W (Ierland, Kenmare River, Kilmakilloge Harbour )

[René>>] Het is wederom Iers weer. Regen dus, en volgens de navtex blijft dat vandaag zo.

Na het middaguur besluiten we te verkassen. Er is hier toch niets, dus kunnen we net zo goed naar de overkand van de Kenmare River varen, naar Sneem Bay. Het plaatsje Sneem is wel een paar kilometer lopen, maar lijkt tenminste enige omvang te hebben. Met een beetje geluk is het morgen droog en kunnen we daar een kijkje gaan nemen en misschien de website bijwerken.

We tuffen in een uurtje naar de noordkant van de "rivier" en laten het anker zakken midden in de baai, vrij van een stuk of 10 andere boten die aan moorings liggen. Binnen vijf minuten krijgen we bezoek van een visser. We kunnen niet blijven liggen, want de bodem ligt er bezaaid met potten. Hij wijst ons een ander plekje waar we wel kunnen liggen. Ok goed.

De rest van de dag blijft het regenen. We lezen wat en luisteren naar de Wereldomroep. 's-Avonds kijken we een film: "White squall". Hadden we al eens eerder gezien, maar het blijft een steengoede film.

Helga mag binnen blijven. Lief zeg!

Zaterdag 11 augustus 2007 / 51°48'62N 009°53'73W (Ierland, Kenmare River, Sneem Harbour )

[René>>] Het is droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Regen, afgewisseld met buien, is de voorspelling. Na het middaguur gaan we naar de kant en wandelen naar Sneem, op zoek naar een internetmogelijkheid.

Het is drie kilometer lopen naar Sneem. We zijn halverwege als we erachter komen dat we de portemonee vergeten zijn. @|#~€¬$%&!! Op de terugweg begint het nog te regenen ook, en als klap op de vuurpijl doet de buitenboordmotor moeilijk. Het is kennelijk niet onze dag.

Anyway, rond een uur of twee zijn we in Sneem, een erg toeristisch plaatsje. Verkeersopstoppingen met campers en toeringcars, hotels, B&B's, te dure restaurants en souvenirwinkeltjes. Omdat we de afgelopen tijd in vrijwel verlaten baaien geankerd hebben komt het voor ons als een cultuurshock. Bij nader inzien is het hier overal erg toeristisch, want ook Glengarriff en Castletown waren zo. We hadden dat hier niet verwacht. Naief misschien...

We eten samen een club-sandwich op een terras en doen aansluitend wat boodschappen bij een supermarktje, waarvan we gehoord hebben dat ze een taxiservice hebben. Kosten €5. Daar kunnen we mee leven. De eigenaresse rijdt ons in een dikke Mercedes in een paar minuten terug naar de baai. Daar blijken we €10 af te moeten rekenen. Die €5 blijkt per persoon te zijn. We betalen, maar voelen ons behoorlijk genaaid.

Terug aan boord komen we erachter dat we helemaal vergeten zijn om op zoek te gaan naar internet. Nee, dit is niet onze dag

Mosselen worden pas geplukt na aug/sept i.v.m. de red-tide die ze giftig maakt verteld de visser.

Zachtjes tikt de regen tegen ons.....

 

Zondag 12 augustus 2007 / 51°48'62N 009°53'73W (Ierland, Kenmare River, Sneem Harbour )

[René>>] Om 10:30 gaan we ankerop. De voorspelde wind is WNW, maar de wind tunnelt de baai in, waardoor we 15 knopen op de neus hebben. We motorsailen 15 mijl in buiig weer richting de Dursey Sound. Voordeel van het motorsailen is dat de accu's weer eens goed geladen worden.

Volgens onze Berekeningen is het om 13:30 dood tij in de nauwe doorgang van de Sound, maar als we er een kwartier later op de fok doorheen varen hebben we al flink stroom mee. Het traject naar Bere Island hebben we de wind in de rug. Die is inmiddels aangetrokken tot dik 20 knopen, dus we laten het grootzeil op de giek.

In de beschutting van Bere Island draaien we de fok bijna helemaal weg, om de snelheid eruit te halen en zo op makreel te kunnen vissen. We gaan nog steeds te hard en draaien de fok helemaal weg. Voor top en takel gaan we nog steeds 3 knopen door het water. Eigenlijk is die snelheid nog steeds te hoog, maar Helga weet toch nog twee makreeltjes te vangen.

Om 17:30 zijn we weer op onze favoriete stek tot nu toe: Lawrence's Cove. We gaan langszij een andere boot en nemen een borrel. Even later krijgen we gezelschap van Thom en Marc, beiden Nederlanders. Tom heeft een cottage op het eiland en Marc woont al 13 jaar "aan de overkant" in Castletown. Ze hebben vandaag in een klein open bootje de "Round Bere Island" gevaren. Een niet geringe prestatie!

's-Avonds eten we restjes van de afgelopen dagen, waaronder een paar stukken zelfgebakken pizza van gisteren.

West entrance Bear Island

Tijdens de borrel met Tom en Mark zien we deze regenboog

 

Maandag 13 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] We huren fietsen en nemen de ferry naar de overkant. Vervolgens fietsen we naar Castletown om de website weer eens bij te werken. Dat is het nadeel van afgelegen baaien en dun bevolkte eilandjes: nauwelijks (publieke) internetmogelijkheden.

 

(vervolg) Maandag 13 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Net als vorige week is het eigenlijk een belachelijk dure grap om de website bij te werken. De fietsen kosten €12 per stuk per dag. De ferry kost €8 per persoon en nog eens €2 voor de fiets. Retour, dat wel. Een uurtje internet kost €4,5. Totale kosten om "even" de website bij te werken: €48,50 . Een beetje lichaamsbeweging krijgen we er gratis bij. Daar staat gelukkig tegenover dat we meestal ergens een gratis wifi-netwerkje oppikken, maar toch.

Op de terugweg rijden we langs Thom's cottage, een schattig huisje verborgen in het groen. Hij heeft ons vanochtend uitgenodigd om spaghetti te komen eten. Willyn, zijn vrouw, en Marc & Iris zijn er ook. Vier kids maken het gezelschap compleet. Marc vermaakt de kinderen met een geavanceerd systeem waarmee hij bellen "blaast" met een doorsnee van soms wel een halve meter! We bombarderen Marc tot "Bubble Master". De spaghetti smaakt voortreffelijk en de drank vloeit rijkelijk. Kortom, een topavond! Het is al bijna donker als we de laatste kilometer in enigszins beschonken toestand en zonder licht terugfietsen naar de marina.

We eten een showder met knoflookbrood in Murphy´s restaurant.

Mark maakt mega luchtbellen (foto: Thom)

Dinsdag 14 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Voordat we rond het middaguur de fietsen moeten inleveren gaan we bramen plukken. Nou ja, "we"... Helga plukt en ik hou de zak open. Het miezert en het belooft nog slechter te worden als gevolg van een diepe depressie die later vandaag over Ierland naar het noordoosten trekt. Na anderhalve kilo houden we het voor gezien. We brengen de fietsen weg en wandelen terug naar Vagebond. Daar maakt Helga vier potten bramenjam.

Aan het eind van de middag gaan we met Thom naar de pub in Lawrence's Cove. We drinken een paar biertjes en filosoferen over de zin van het leven en zo... Op de terugweg, in de regen, zien we de lokale jeugd zwemmen in de haven. In wetsuits, wel te verstaan, want het water is hooguit 16 graden!

Het is vies weer. Wind, regen en kil. Stoer weer!

Weer of geen weer. Ze merken er niets van.

 

Woensdag 15 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] 's-Ochtends knapt het weer wat op. Na het ontbijt gaan we vissen met Thom. Hij heeft een klein zeilbootje, formaat BM. Zonder mast en met een kleine buitenboordmotor tuffen we naar het grote wrak dat in Bere Haven ligt, het water tussen het eiland en het vaste land. We maken vast aan één van de masten die boven water uitsteken. In een paar uur vangen we een emmer vol makreel, naar schatting 25 stuks. We hebben lol voor tien en nemen de buien die zo nu en dan overtrekken voor lief. Rond enen varen we terug naar Lawrence's Cove, waar Helga en Thom de makrelen schoonmaken en ik de "kreeftenfuik", ooit in Alghero gemaakt, in elkaar zet. Met een paar makrelenkoppen gaat 'ie naar de bodem, naast Vagebond.

Nadat we onze pakken en visgerij schoongemaakt hebben wandelen we naar Tom en Willyn's cottage. Tom heeft een fantastische rookoven, waar de makrelen door hem vakkundig gerookt worden. Na anderhalf uur roken smullen we onder het genot van een wit wijntje van een paar perfect gerookte makrelen. Daar kan geen gerookte paling tegenop!

Aan het eind van de middag wandelen we terug naar Vagebond. We lichten voor de gein de fuik... Er zitten tientallen kleine en grote krabben in! Snel weer terug naar de bodem, want we hebben nog even geen idee wat we daarmee moeten. Later horen we dat ze niet eetbaar zijn.

's-Avonds eten we gerookte makreel op brood. Helga doet twee wasjes, want misschien vertrekken we morgen. We weten het nog niet zeker, want er zit alweer een volgende depressie aan te komen.

O´Nahan, bootje van Thom, hebben we vastgeknoopt aan het wrak. (foto: Thom)

Ff de emmer vol met makreel schoonmaken. (foto: Thom)

Thom Kleiss zit stoer te doen met zijn hand marifoon

Donderdag 16 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Verschillende buien trekken over en er zit veel wind onder. We besluiten te blijven. Morgenavond krijgen we te maken met een volgend laag dat over Ierland trekt. We hebben het hier prima naar onze zin, dus nog een paar dagen blijven is geen straf.

Thom komt op de koffie. We downloaden de foto's van zijn camera, want wij hadden gisteren en eergisteren geen camera bij ons. Met een handschoen haal ik al de oneetbare krabbetjes uit onze fuik, die we vervolgens doneren Thom, want hij heeft er hier meer aan dan wij.

De rest van de dag zijn we lui, tot we aan het eind van de middag door Thom met zijn golfkarretje opgehaald worden voor een "dagevaluatie-borrel" in de lokale pub. Daar zijn we natuurlijk altijd voor in. Marc komt ook binnenvallen. Hij heeft vandaag op het eiland gewerkt. Nadat Mark en Thom vertrokken zijn maken we nader kennis met Rachel & Kevin en hun kids. Ze wonen elders, maar hebben hier hun boot liggen. Erg gezellig en een tikkie aangeschoten (ondergetekende) wandelen we terug naar de marina.

René maakt fuik leeg met niet eetbare zeer agressieve krabben brrrr

Eén van de vele niet eetbare krabben

Vrijdag 17 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Tijd om te ontbijten hebben we niet. Thom, Willyn en de kids nemen de ferry van 10:00 naar Castletown en wij kunnen meerijden naar de ferry op West End. We hebben om 9:30 afgesproken bij hun huisje, maar we worden pas laat wakker. Aankleden, een appel en weg zijn we. Onderweg krijgen we een lift van Carol, de vrouw van de schipper/eigenaar van de ferry. Er wonen zo'n 200 mensen op Bere Island en iedereen kent elkaar, dus als we Thom's naam noemen weet ze precies waar we moeten zijn.

In plaats van met de echte ferry worden we weer met de pilotboot overgevaren naar Castletown. Nadat we nieuwe makreeltuigjes gekocht hebben gaan we eerst ontbijten, want we zien scheel van de honger. Aansluitend kopen we een mobiele telefoon. Die hebben we in Nederland toch nodig, dus kunnen we er net zo goed hier een kopen. Uiteraard laten we de sim-lock eraf halen. Ons nummer is +353 86 739 8729.

We treffen Iris, Kiki en Xander. Ze nemen ons op sleeptouw, want Iris moet her en der wat spullen afleveren en ophalen. Één van de locaties waar we terecht komen is de dierenartsenpraktijk in Kenmare van Henk Offereins, de zoon van de in Nederland onder paardenmensen zeer bekende dierenarts uit Bosch en Duin. Iris kent Henk goed en we krijgen een rondleiding door het bedrijf, inclusief de ruimte waar paarden geopereerd kunnen worden. Indrukwekkend.

In de loop van de dag nemen regen en wind toe als voorbode op de nadering van weer een lagedrukgebied. In ronduit slecht weer rijden we door de prachtige Caher Mountains terug naar Castletown. Daar nemen we afscheid van Iris en de kinderen en nemen we de ferry terug naar het eiland waar Thom ons komt ophalen. In de gezellige leefkeuken van hun cottage treffen we Rachel & Kevin en hun kids en de rest van de familie Kleiss. We schuiven aan en eten kaasfondue en spaghetti. Net als een paar dagen geleden smaakt het weer voortreffelijk en ook de wijn is niet verkeerd!

Na het eten ontstaat grote hilariteit als Kevin thee geserveerd krijgt. Hij krijgt een mok heet water en een doos theezakjes, precies zoals het bij ons aan boord ook gaat. Maar zo hoort het niet! Nee, zeg, zo kun je toch geen thee serveren! Tenminste, niet volgens Kevin en de rest van de Ierse en Engelse bevolking. "The proper way to serve thea" is kokend water in de theepot te gieten, het water vervolgens terug te gieten in de waterkoker of fluitketel, het water opnieuw aan de kook te brengen, en dan het kokende water OP het buideltje IN de theepot te gieten. Basiskennis thee serveren...

Het is al donker als we afscheid nemen van de familie Kleiss. Waarschijnlijk zien we ze niet meer. Thom, Willyn, Alexa en Jan, heel erg bedankt voor een paar fantastische dagen!!!

In ronduit baggerweer rijden we met Rachel en Kevin terug naar de marina.

Wachten op de ferry

De

Lawrence´s Cove Marina

Lawrence´s Cove Marina

Daar hebben we ff niets aan....

Zaterdag 18 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Grijs, grauw, nat. What's new? Het lagedruk gebied trekt naar het oosten. Vandaag is het nog nat, maar voor morgen wordt beter weer voorspeld, dus vertrekken we morgen.

Vanmiddag gaan we wederom naar Castletown waar we uitgenodigd zijn bij Iris en Marc. Als het weer een heel klein beetje wil meewerken gaan we BBQ'en. Waarschijnlijk kunnen we daar ook de website bijwerken.

Knus vissershuisje

(vervolg) Zaterdag 18 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] We nemen de ferry van 14:30. Iris pikt ons een half uurtje later aan de overkant op. Voordat we naar hun huis rijden, doen we snel een paar boodschappen in Castletown, waaronder een kabeltje, zodat we de foto's van de gsm naar de laptop kunnen kopiëren.

Bij Iris & Marc kunnen we de website bijwerken. Later maken we nader kennis met Petra & Frits en hun kinderen. We zagen ze gisteren al even in Kenmare. Ze hebben in de buurt een huisje en zijn op vakantie. Het is fris en het waait stevig, maar het blijft gelukkig droog, zodat de enorme berg vlees op de BBQ kan. Het is gezellig druk met 5 kinderen en 6 volwassenen. De tijd vliegt voorbij en voor we het weten is het 20:00 geweest. We moeten ons haasten om de laatste ferry van 20:30 te halen. We zijn de enige passagiers voor schipper.

Rond 22:15 zijn we terug aan boord. Het installeren van de software voor de telefoon is zoals gewoonlijk een "plug and pray drama", maar na een klein uurtje heb ik het dan toch voor elkaar. De foto's zijn van matige kwaliteit. Toch is het een leuke extra.

We gaan bbq-en aan de overkant. Daar is het vast beter weer.

Foto met de telefoon gemaakt

Zondag 19 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Rond het middaguur willen we weg, maar voor het zover is krijgen we Petra & Frits en Iris & Marc nog op de koffie, inclusief een handvol kinderen. Thom komt ook nog even langs, zodat we op het hoogtepunt met 7 volwassenen en 7 kinderen aan boord zijn. Een gezellig gekkenhuis!

Iets na twaalven hebben we het rijk weer voor ons alleen. De wind is inmiddels aangetrokken en vanuit het westen naderen donkere wolken. Daar komt de voorspelde (mot)regen. We kijken elkaar aan en hoeven eigenlijk niets te zeggen. We blijven nog een dag...

Heerlijk is dat, dat we sinds ons vertrek uit St. Maarten zo'n ruim schema hebben. We moeten in principe niets. Die luxe hebben we heel erg lang niet gehad door bijvoorbeeld een aankomende winter, het orkaan seizoen, bezoek of andere afspraken, enz.

Vandaag blijven, betekend automatisch dat we ook morgen blijven want er komt, hoe kant het ook anders, alweer een depressie aan.

Kuip vol gezelligheid !

Fam. van der Plaat is met eigen vervoer gekomen. Erg leuk! CU, tot in Nederland.

Maandag 20 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] De stront waait van de dijken. Regelmatig schiet de windmeter door tot ver in de 30 knopen. Zoveel wind hebben we hier nog niet gehad. We zijn de hele dag lui, luisteren naar de wereldomroep en lezen wat.

Aan het eind van de middag worden we door onze Engelse achterburen uitgenodigd voor een borrel. Leuke lui.

We kijken nog een dvd en gaan bijtijds naar bed. Jullie zullen het niet geloven, maar zowaar we gaan de komende dagen mooi weer krijgen!

Lawrence Cove Marina met haar schattige huisjes (douche, washok en kantoor)

Iedere vissersboot is anders en iedere keer weer maakt Helga vele foto´s.

Dinsdag 21 augustus 2007 / 51°38'06N 009°49'57W (Ierland, Bere Island, Lawrence's Cove)

[René>>] Nadat we nog een keer heerlijk gedoucht hebben, gooien we om 10:00 los. De lucht is intens blauw met hier en daar een paar wolkjes. De wind is noord, kracht 5. Heerlijk weer en ik loop zelfs in korte broek!

Een paar mijl uit de kust worden we verrast door een walvis. Het gaat zo snel dat we de soort niet kunnen identificeren. Het dier was twee meter vanaf de boot en zeker een meter of 8 groot. Op deze diepte van nog geen 70 meter hadden we zoiets niet verwacht.

We koersen voor de wind naar Mizzen Head. Nadat we de kaap gerond hebben zien we op een mijl of 8 de beroemde/beruchte Fastnet rots. Daarna krijgen we de afgezwakte wind op de neus en starten we de motor. Rond 17:30 arriveren we in Schull Harbour, een redelijk grote baai. Er liggen tientallen boten aan moorings en het valt nog niet mee om een goed plekje te vinden. Wat een contrast met de rust van Bere Island!

's-Nachts brengen we nog wat extra ketting uit, want de wind trekt meer aan dan waarop we geanticipeerd hadden.

Mizzen Head brug

Woensdag 22 augustus 2007 / 51°31'58N 009°32'00W (Ierland, Schull Harbour)

[René>>] Rond half twaalf gaan we ankerop. Het is prachtig weer, het beste weer dat we tot nu toe in Ierland gehad hebben. Er staat weinig wind. Onze bestemming Clear Island is slechts 8 mijl, dus we zeilen toch. Met een gemiddelde van 2,5 knoop glijden we over een bijna spiegelgladde zee. Weer zien we een walvis!

Helga gaat vissen op makreel. Vrijwel iedere worp resulteert in drie makrelen. Niet normaal meer! In een half uur heeft ze een emmer vol. Die gaan we uiteraard niet allemaal zelf opeten. Misschien kunnen we er iemand anders blij mee maken. Het schoonmaken kost in ieder geval meer tijd dan het vangen zelf.

Op 3,5 mijl passeren we de Fastnet rots. We overwegen om er "even" langs te varen, maar zien er toch maar vanaf. Misschien morgen. Rond half drie arriveren we in South Harbour, een kleine baai op Clear Island. De pilot is niet erg enthousiast over de baai, want er staat bijna altijd deining. Aangezien de wind al een paar dagen in de noordhoek zit, is onze inschatting juist dat het wel mee zal vallen. Zo druk als het was in Schull, zo rustig is het hier. Slechts één andere zeilboot en één motorboot.

We peddelen naar een kiezelstrandje en wandelen naar North Harbour. Het eiland is half zo groot als Bere Island, maar veel toeristischer. Ferries varen af en aan (naar North Harbour) en onderweg tellen we minstens drie terrassen. Die doen vandaag goede zaken, want het is vandaag zomer! Uiteraard dragen we ons steentje bij aan de omzet en genieten van de zon.

Terug aan boord lukt het Helga om wat makrelen te slijten aan een man die met zijn dochter in een kano voorbij komt peddelen. Hij wil ons morgen het eiland wel even laten zien. Uiteraard nemen we dat aanbod aan.

We eten koude pasta met, hoe kan het ook anders, makreel. Erg lekker!

We hebben het hier vanaf de waterkant wel gezien. Iets te druk.

Schull Harbour => Clear Island Wat is ze trots op al haar makreel en wat zullen we smullen!

1979 Fastnet Race Ze heeft ons overal veilig naar toe gebracht

Donderdag 23 augustus 2007 / 51°26'06N 009°30'06W (Ierland, Clear Island, South Harbour)

[René>>] We slapen uit en genieten van de rust van deze prachtige baai. Om 13:00 peddelen we naar het strandje waar we een kwartiertje later opgepikt worden door Fearkrae. Dat is een Ierse naam die we nauwelijks kunnen uitspreken, laat staan dat ik 'm goed schrijf. Hij heeft wel wat weg van Pieter Storms, maar dan op z'n Iers. Met vrouw en drie kinderen heeft hij de afgelopen drie maanden op het eiland doorgebracht. Als grafisch ontwerper heeft hij aan een internetverbinding genoeg om te kunnen werken. Morgen gaan ze terug naar huis, in het noorden van Ierland.

Fearkrae rijdt ons een half uurtje rond over het fraaie eilandje en laat ons een cottage zien die hij overweegt te kopen. Het is een oud, klein huisje, maar volgens Fearkrae bouwtechnisch dik in orde. Het moet €150.000 kosten en dat schijnt duur te zijn. Voor het uitzicht alleen al zou je in Nederland het driedubbele betalen!

In één van de drie pubs kun je twee avonden per week uitstekend Thais eten. Ja, je leest het goed: Thais! Helaas is er maar plek voor 12 personen en het is bijna altijd volgeboekt. Gelukkig weet Fearkra voor ons een tafeltje te bemachtigen.

Fearkrae is druk met pakken, dus in North Harbour nemen we afscheid. In één van de pubs, tevens kruidenier, doen we een paar boodschappen en wandelen terug naar South Harbour en peddelen terug naar Vagebond.

Om 19:00 gaan we weer naar de kant en wandelen naar de pub. We drinken wat op het terras en genieten van het uitzicht op North Harbour, terwijl we een keuze maken uit het menu. Een half uurtje later worden we geroepen en moeten we buitenom naar een aangrenzende ruimte waar vier tafels gedekt zijn. Het is heerlijk kneuterig, maar het eten smaakt voortreffelijk. We eten ons tonnetje rond aan pittig lamsvlees en kipsaté. Huisgemaakt bananenijs sluit de maaltijd af. Super!

Tegen 22:00 zijn we terug in South Harbour. We hebben de baai voor onszelf.

Sydney, Paris of Dublin. Waar gaan we naar toe?

Op de eilanden nemen ze het niet zo nauw en ontbreek er vaak een bumpertje.

Een plaatje....

.......

Vrijdag 24 augustus 2007 / 51°26'06N 009°30'06W (Ierland, Clear Island, South Harbour)

[René>>] Tegen tien uur gaan we ankerop. De zon schijnt uitbundig en er staat nauwelijks wind.

We kennen iemand, we noemen geen namen , die misschien nog eens de Fastnet Race wil zeilen. Aangezien we nu zo dichtbij zijn, gaan we de roemruchte rots alvast even verkennen. In eerste instantie motorsailen we, maar na een half uurtje komt er iets meer wind en kan de motor uit. We ronden de grillige rots op minder dan honderd meter afstand. Het water is dan ook nagenoeg vlak, want anders zouden we ons nooit zo dichtbij de rots wagen. Helga maakt -tig foto's.

Met de zwakke wind in de rug zeilen we de 10 mijl naar Baltimore, waar we om 14:30 het anker laten vallen. De afstand tot de wal is te ver om te peddelen, dus moet ik eerst met de buitenboordmotor aan de gang, want die geeft problemen. Het ding verzuipt iedere keer. Nadat ik de carburateur heb schoongemaakt loopt 'ie weer als een zonnetje en kunnen we naar de kant.

Als we aan wal gaan is het op de lokale zeilschool een drukte van belang met tientallen kinderen en hun ouders. Iedereen is druk met bootjes op de kant trekken en aftuigen. Het leven schijnt zich deze vrijdagmiddag te centreren op de zeilschool en het terras van "La Jolie Brise", waar het zwart ziet van de mensen. We weten een plekje te bemachtigen en gaan heerlijk "mensen kijken". Na een uurtje bestellen we pizza's, de beste die we sinds lange tijd gegeten hebben! Blijmetje, bedankt voor de tip!

Fastnet

Heel leuk om al die kinderen zo druk bezig te zien.

Vrolijke kleurtjes en helaas veel auto´s in de straat.

Zaterdag 25 augustus 2007 / 51°29'20N 009°22'62W (Ierland, Baltimore)

[René>>] We weten niet zo goed wat we willen. Morgen en overmorgen krijgen we waarschijnlijk wind uit het noordoosten, en dat is pal op de neus. Komende woensdag willen we in Crosshaven zijn, nabij Cork. Dat is iets meer dan 50 mijl. In een dagtocht te doen. We hebben weinig trek in zo'n "lange" ruk. Ja, je raakt verwend van die korte dagtochtjes! Op 12 mijl (Castlehaven) en 15 mijl (Glandore) zijn leuke bestemmingen. We denken dat het meer van hetzelfde is. Dat wil zeggen een schitterende omgeving, tientallen boten aan moorings, een kerk en een pub. Dat is het dan ook wel. We willen wat meer beschaving, waar we eventueel ook een auto kunnen huren. We kiezen voor Kinsale, 42 mijl verderop. Toch een "lange" ruk.

De mist is inmiddels opgetrokken als we om tien uur ankerop gaan. Er staat geen wind en we zijn te lui om de huik eraf te halen. Later doen we dat wel, zodat we kunnen motorsailen. Dat doen we de rest van de dag. Wind van betekenis komt er niet.

Rond 17:30 varen we de beschutting van Kinsale Harbour binnen, het einde (of het begin...) van de River Bandon. We passeren een prachtige ruïne van een groot fort. Het lijkt erop dat het gerestaureerd wordt. Een half uurtje later maken we vast aan de bezoekersteiger van de Kinsale Yacht Club.

We eten zalmpasta aan boord en gaan bijtijds te kooi.

De dag begint windstil en dicht van de mist.

Galley Head

 

Zondag 26 augustus 2007 / 51°42'14N 008°31'03W (Ierland, Kinsale)

[René>>] Na een ontbijt van geroosterd brood en een gekookt eitje gaan we douchen bij de Yachtclub. Echt schoon is het er niet, het water is niet heet, en privacy is er al helemaal niet. Voor €2 mag je dan 5 minuten douchen Ach, we worden tenminste schoon...

Aansluitend gaan we Kinsale verkennen. Het is een toeristisch, maar erg leuk en sfeervol stadje met fraai gerestaureerde panden. Het prachtige weer zal ongetwijfeld zijn invloed hebben op onze mening. We snuffelen minstens een uur in twee verschillende boekhandels en kopen een paar boeken. Vervolgens drinken we wat op een terras en gaan terug naar de boot.

We hebben sinds lange tijd weer eens internet aan boord. Tijd dus, om de website bij te werken.

Old Head Of Kinsale

Maandag 27 augustus 2007 / 51°42'14N 008°31'03W (Ierland, Kinsale)

[René>>] Een luie dag vandaag. Ik ben helemaal in de ban van twee boeken die we gisteren gekocht hebben. Één is een prachtig "koffietafelboek" met foto's over Tom Crean, een Ier die begin vorige eeuw deel uitmaakte van de expedities naar Antarctica met Scott en Shackleton. Hij maakte ook deel uit van de bemanning waarmee Shackleton in 1916 in een open sloep van Elephant Island (Antartica) naar South Georgia voer om hulp te halen voor zijn gestrande bemanning.

Het andere boek, getiteld "Left for dead", is recent uitgebracht en betreft het onvoorstelbare verhaal van Nick Ward. Hij werd met nog een bemanningslid tijdens de Fastnet van 1979 voor dood achtergelaten op de Grimalkin terwijl de rest van de bemanning in het reddingsvlot stapte. Kippenvel!

Doen we dan verder helemaal niets? Jawel, we maken een praatje met de achterburen en doen wat boodschappen in het stadje.

Ziet er gezellig uit als je aankomt varen.

......

Dinsdag 28 augustus 2007 / 51°42'14N 008°31'03W (Ierland, Kinsale)

[René>>] Het is nog steeds mooi weer en het ziet er naar uit dat dat nog zeker een aantal dagen zo blijft. Wat een verschil met de eerste twee weken! Vandaag een iets minder luie dag dan gisteren. We doen wat klusjes aan boord en spoelen de romp met zoet water af.

's-Middags wandelen we door het stadje. We passeren twee beelden van de gebroeders Timothy en Mortimer McCarthy, geboren in Kinsale. Eerstgenoemde maakte net als Tom Crean deel uit van Shackleton's bemanning tijdens de barre oversteek naar South Georgia. Zijn broer was een paar jaar eerder bemanning tijdens de expeditie die Scott fataal werd.

We willen naar het Kinsale Museum, maar dat is helaas op maandag en dinsdag gesloten. De oude kerk is wel open. Vooral de met mos overgroeide graven op de omliggende begraafplaats zijn prachtig.

We drinken wat op een terras en doen een paar boodschappen. ´s-Avonds eten we biefstuk op brood met sla en kijken aansluitend een film. "Bridget Jones's Diary". Blijft erg leuk!

Een van de gezellige Kinsale straatjes

.....

Woensdag 29 augustus 2007 / 51°42'14N 008°31'03W (Ierland, Kinsale)

[René>>] Na het ontbijt gaan we naar het museum. We willen het toch gezien hebben. Het is een aardig museum, waarin antiek gereedschap een hoofdrol speelt. Talloze spullen van een smid, een botenbouwer, zadelmaker en noem maar op. Er is ook een harpoengeweer van Scott's expeditie dat Mortimer McCarthy aan het museum schonk.

Nadat we op de jachtclub betaald hebben gooien we rond het middaguur los van de steiger. We hebben de wind schuin van voren, alle ruimte en stroom mee, zodat we niet eens de moeite nemen om de motor te starten.

De aflandige wind is erg variabel. De eerste helft dobberen we soms bij een paar knopen wind, terwijl we later, bij het naderen van Cork, opkruisen met soms 24 knopen over dek. Heerlijk zeilen. Jammer dat de zon het een beetje laat afweten vandaag.

Rond halfvijf varen we de Owenboy River op, die toegang geeft tot Crosshaven, het nautisch centrum van Cork. Boten "all over the place". Er zijn niet minder dan drie marinas en talloze boten aan moorings. Daan en Paul van de Lientoo hadden ons de Salve Marina aanbevolen, maar toch kiezen we voor de Royal Cork Yacht Club. Opgericht in 1720 en daarmee zou het de oudste jachtclub ter wereld zijn. Daar willen we gewoon geweest zijn!

Om vijf uur maken we vast aan een bezoekerssteiger. Op de wal een enorm complex met verschillende gebouwen, kantoren, douches, een restaurant en een bar. Het ziet er allemaal erg mooi uit. We melden ons, nemen een douche en gaan een hapje eten.

Gebroeders Timothy en Mortimer McCarthy

Tekst ....

Donderdag 30 augustus 2007 / 51°48'31N 008°18'13W (Ierland, Crosshaven, R.C.Y.C.)

[René>>] Na het ontbijt gaan we Vagebond verleggen, want waar we nu liggen hebben we geen stroom en water. De havenmeester assisteert ons. We gooien los en varen richting de plek die hij ons aangewezen heeft. Het is er smal en veel manouvreerruimte is er niet. Tussen de steigers hebben we een forse stroming dwars op de boot en bij het indraaien van de box krijgen we de stroming op de kont. Vertwijfeld kijken Helga en ik elkaar aan. Er hoeft maar iets mis te gaan en we kunnen geen kant meer op. De stroming zet ons dan dwars op de afgemeerde boten. Op het laatste moment gooi ik het roer om en vaar weg. No way! We roepen naar de havenmeester dat we het risico niet willen nemen. We krijgen (tijdelijk) een box aangewezen die met de stroom op de neus binnen kunnen varen. Dat is een eitje. Vanavond of morgenochtend gaan we bij dood tij wel die andere box in.

Bij de receptie regelen we een huurauto. We hebben geluk, want ze komen net een auto ophalen. Het is even wennen met het stuur rechts. We ruilen een gasfles om en brengen de was weg. Vervolgens rijden we naar het vliegveld, waar we morgen Anton en Daniel, oud collega's, verwachten. Aansluitend rijden we naar het centrum van Cork. Zo'n grote stad hebben we in geen maanden meer gezien. De laatste was San Juan op Puerto Rico, afgelopen maart! We slenteren door een handvol winkelstraten en doen aan "mensen kijken" op een terras onder het genot van een drankje.

Aan het eind van de middag rijden we terug naar Crosshaven. We verkleden ons en gaan uitgebreid eten op "de club". Het is chic, maar niet overdreven en bijzonder lekker!

.......

Vrijdag 31 augustus 2007 / 51°48'31N 008°18'13W (Ierland, Crosshaven, R.C.Y.C.)

[René>>] Na koffie en ontbijt halen we de was op en rijden aansluitend naar het vliegveld. De vlucht uit Amsterdam heeft 20 minuten vertraging, maar daarna kunnen we Anton en Daniel begroeten. We hebben ze drieëneenhalf jaar niet gezien. Ze zijn geen spat veranderd. We rijden naar Kinsale om te lunchen en praten ondertussen honderduit. Ontzettend leuk!

's-Middags rijden we naar het hotel waar de heren komende nacht verblijven en aansluitend zetten we het samenzijn voort aan boord van Vagebond en in de bar van de yachtclub. We eten wat in het dorp en sluiten af met een afzakkertje op de club. Enigszinds beneveld rollen we rond 1:00 in onze kooi.

Laag water. Het kan hier behoorlijk stromen.

september 2007