Vagebond - Uitrusting

Hieronder een overzicht van de belangrijkste uitrusting aan boord, onderverdeeld in diverse categorieën.

 

Zeilen (allen gemaakt door De Vries, Lemmer):

Grootzeil

29m2, doorgelat, 3 riffen

Genua 1

44m2

Genua 3 (high aspect fok)

33m2

Genaker

101m2 in rood, wit en blauw...een plaatje!

|top|

 

Navigatie:

Raytheon RN300 GPS

Eenvoudige GPS, gemonteerd in de navigatiehoek.

Hand GPS Reserve (op batterijen). Deze zit standaard in de grabbag

Raytheon ST60 Tridata

Log, snelheid en diepte.

Raytheon ST60 Wind

Windrichting en snelheid. Tevens aangesloten op de ST6000 stuurautomaat

Raymarine SL72 Radar

Eenvoudige radar. Erg behulpzaam bij slecht zicht en bij nacht. Ook nuttig bij het oversteken van shippinglanes (virtuele snelweg op zee) om potentieel gevaarlijke situaties vroegtijdig te onderkennen. Gemonteerd in de navigatiehoek. De radardome staat op een paal bij de spiegel.

Vaio (Sony) laptop (1,6 Ghz, 512Mb)

Ontvangt positie, COG (Course On Ground) en SOG (Speed On Ground) via NMEA van de GPS. De laptop wordt uiteraard ook gebruikt voor het onderhouden van de website, communicatie en vermaak (een DVD’tje op zijn tijd). Als reserve hebben we nog een Inspiron 8000 aan boord (700Mhz).

MaxSea navigatiesoftware (Yacht versie)

Geweldig programma. Ondersteund diverse formaten digitale kaarten, zowel vector als raster. Wij gebruiken voornamelijk C-map kaarten. Zie ook de Maxsea en de Setsail websites.

Sestrel Moore kompas

De Mercedes onder de kompassen. 2e hands gekocht via marktplaats.

Papieren kaarten

Mocht alles uitvallen…

|top|

 

Sturen:

Balans…

Op een aan-de-windse koers hebben we geen stuurautomaat nodig, mits uiteraard de zeilvoering in balans is. Zelfs in windkracht 7 en bijbehorende golven stuurt ze zichzelf

Windpilot Pacific Plus automaat Windvaan stuurautomaat van oerdegelijke Duitse makelij. Mechanisch, dus verbruikt geen stroom. Hoe harder het waait, hoe beter ‘ie stuurt. Dient tevens als noodroer, aangezien we geen noodhelmstok hebben. Zie ook de Windpilot website.

Raymarine ST6000

Elektrische stuurautomaat. Stuurt een hydrolische pomp aan die het roer bedient. Stuurt een koers, naar een waypoint of een koers t.o.v. de wind.

|top|

 

Weer:

Digitale barometer

Onmisbaar voor de korte termijn windverwachting.

Furono Navtex Voor ontvangst van redelijk gedetailleerde weerberichten (korte termijn: 24-36 uur).
Icom IC-706 MKIIG SSB zender/ontvanger Voor ontvangst van weerberichten die op de korte golf uitgezonden worden. Verder is ‘ie aangesloten op de laptop om weerkaartjes te kunnen ontvangen.
Pactor III modem Om via e-mail (o.a.) gribfiles te ontvangen. Pas op Madeira aangeschaft. Hadden we eerder moeten doen, want werkt perfect.

MaxSea navigatiesoftware

Via e-mail kunnen lange termijn windvoorspellingen ontvangen worden. Deze worden door MaxSea op de kaart getoond. Zie ook de Maxsea en de Setsail websites.

|top|

 

Communicatie:

Furono DSC marifoon 2e speaker bij de kajuitingang, zodat we ‘m ook in de kuip horen.

Icom M3 handmarifoon (spatwaterdicht)

Reserve (op batterijen). Deze zit standaard in de grabbag.

Iridium satelliet telefoon

Met de Iridium kunnen we uiteraard bellen, maar we kunnen ook (beperkt) e-mail versturen en ontvangen. Iedereen kan ons GRATIS SMS berichten sturen via http://messaging.iridium.com/. Op de contact pagina zal t.z.t. het nummer vermeld worden. 2e hands gekocht via marktplaats.

Mobieltje (Nokia) Momenteel met een Amerikaans nummer. Nadeel: we betalen ook wanneer we gebeld worden.
E-mail M.b.v. de laptop (uiteraard) en SSB/Pactor en/of internetcafé’s
Vagebond website Deze website, dus...
Icom IC-706 MKIIG SSB zender/ontvanger Voor het beluisteren van diverse zaken op de korte golf. Uiteindelijk hebben we toch maar een zender aangeschaft. In eerste instantie wilden we alleen een ontvanger, maar ervaren rotten overtuigden ons van het nut van een zender. Vooral vanuit sociaal oogpunt is een zender van belang. Je kunt dan tijdens een oceaanoversteek contact houden met andere overstekers.

Set Cobra walkie-talkies

Gekocht in Trinidad. Handig om met elkaar in contact te blijven, wanneer er één van boord gaat. Handmarifoon kan natuurlijk ook, maar dan kan iedereen meeluisteren en het is een beetje "ethervervuiling".

|top|

 

Veiligheid:

Plastimo Offshore 6 persoons reddingsvlot In geval van nood willen we wel een beetje ruimte…;-)

Reddingsvesten

4 stuks, self-inflatable. We dragen vrijwel altijd een reddingsvest en zitten meestal aangelijnd. Overdag bij rustig weer maken we soms een uitzondering, maar alleen wanneer we allebei aan dek zijn. ’s-Nachts hebben we ALTIJD een reddingsvest aan en zijn we aangelijnd.

Vuurpijlen en rooksignalen

 

Hoefijzer reddingsboei Met zelfontbrandend licht
Reddingslijn Klaar voor het grijpen bij een MOB situatie (MOB: Man Over Boord, dus niet voor Helga…)
Epirb Zend na activering via de satelliet een noodsignaal
Furono DSC marifoon Zend na activering een DSC noodsignaal op kanaal 77 (inclusief de positie). Nadeel is de beperkte bereikbaarheid (ca. 30 mijl).
Grabbag Een waterdichte tas/ton die we in geval van nood grijpen om mee te nemen in het reddingsvlot. In de grabbag zit... (nog samen te stellen)

|top|

 

Stroom:

4x225Ah 6V lichtaccu’s. Twee aan twee geschakeld, dus totaal 450Ah 12V. Laden en ontladen afleesbaar via Mastervolt BTM-I display (voor de motor hebben we een aparte 60Ah startaccu)

55 Ah dynamo op de motor

 

Sterling 3-traps dynamobooster Zodat er ook daadwerkelijk 55Ah geladen kan worden. Aangeschaft op Levkas en de investering meer dan waard!
Rutland 910 windgenerator

Zou bij een beetje wind (10-20 knopen) als het goed is 2-4 Ah moeten kunnen leveren. Valt in de praktijk een beetje tegen. Zouden we niet opneuw kopen.

Honda 10i generator Draagbare 1000 watt generator. Gebruiken we niet veel, maar kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de accu´s te laden.
Mastervolt Dakar acculader / omvormer Om 12V om te zetten in 220 en om de accu's te laden wanneer we aan de stroom liggen.

|top|

 

Comfort:

Plastimo 3 pits gasstel / oven  

Koelkast

Voor het essentiële koude biertje…

Boiler

Via walaansluiting EN koelwater van de motor. Als de motor een half uurtje gedraaid heeft hebben we ‘bloedverziekend’ heet water.

Hangmat Bij voorkeur onder de giek op een voor-de-windse koers…
BBQ Voor de vers gevangen vis…

|top|

 

Overig:

Zodiac bijboot Met lattenbodem. Klein, maar fijn…

Tohatsu 3,5pk BB motor

Ook klein maar fijn. Gekocht in Trinidad.

Delta hoofdanker 25 kilo

Met 30 meter ketting en 40 meter lijn

Imitatie Fortress lichtgewicht 2e anker Met 15 meter ketting en 40 meter loodverzwaarde lijn
Elektrische lenspomp  
Handbediende lenspomp  
Brandblussers 2x
Canon EOS 300D (of REBEL) Echt een SUPER digitale camera. Superlatieven schieten tekort en we gaan er héle mooie foto's mee maken.
Canon IXUS V Prima snap-shot camera.

|top|