We gaan VERTREKKEN!

Omdat nog niet iedereen op de hoogte gebracht kon worden hebben we onze plannen de afgelopen maanden een beetje geheim moeten houden, maar inmiddels is iedereen (en met name onze collega’s) op de hoogte. We gaan vertrekken, zoals dat in zeilerskringen heet.


Achtergrond

Sinds René met zeilen in aanraking kwam heeft hij altijd de droom gekoesterd om ooit eens een lange zeilreis te maken. Eind jaren ’90 ontstond bij hem het besef dat we daar, in materieel opzicht, toe in staat waren. De eerste toespelingen richting Helga werden gemaakt, die ze met de nodigde scepsis ontving.

Je kunt een dergelijk avontuur natuurlijk uitstellen tot je pensioen, maar wie garandeert ons dat we er tegen die tijd fysiek nog toe in staat zijn. We zijn nu in de kracht van ons leven en eigenlijk is er niets dat ons tegen houdt.

Medio 2000 ontstonden de eerste, meer serieuze, plannen voor een lange reis. Vooral bij René, maar langzaam maar zeker raakte ook Helga enthousiaster. In 2001 zouden we een boot kopen, in 2002 het schip leren kennen en verder uitrusten en dan in 2003 vertrekken. Het laatste is uiteindelijk een jaartje later geworden.

Zomer 2003 zeilden we naar Noorwegen (regio Stavanger) als een soort testcase hoe het zou zijn om meerdere etmalen achtereen op zee te zitten. Een nachtje doorvaren deden we wel vaker, maar langer was een nieuwe ervaring. Heen was een “eitje” met 3 dagen strak blauwe luchten en een oostelijke wind, kracht 3-4. De terugreis begon met de eerste nacht een dikke 6 uit het zuidoosten, maar ook die omstandigheden konden we met zijn tweeën prima aan. Op de allerlaatste dag van onze vakantie, op zondag 3 augustus om precies te zijn om 16:07, sprak Helga de historische woorden: “We moesten het maar gewoon doen…”.

 

Helga's "angst":


Het plan

Het huis is inmiddels verkocht. We vonden het sowieso veel te groot voor slechts twee bewoners. Op 27 april aanstaande moet het huis opgeleverd worden, dus vanaf dat moment zijn we dakloos… Helga wordt werkloos per 1 maart en René per 1 april. In april en mei zullen we de laatste voorbereidingen treffen en dan willen we begin juni echt vertrekken.

Ons eerste doel is Falmouth (zuidwest Engeland) om vandaar in de loop van juni de oversteek naar La Coruna (noord Spanje) te maken. Tijdens het EK zullen we waarschijnlijk in Portugal bivakkeren, waarna we langzaam maar zeker richting de straat van Gibraltar zullen varen. Daarna gaan we richting Althea (bij Benidorm) om een bezoek te brengen aan Helga haar ouders. Daarna steken we over naar de Balearen (Majorca, Menorca). Dan loopt het seizoen in de Middellandse Zee zo’n beetje op zijn einde, zodat we waarschijnlijk op Corsica/Sardinië of misschien Malta zullen overwinteren.

Het jaar daarop (2005) zullen we naar verwachting richting Kroatië en Griekenland varen. Gaandeweg het jaar weer westwaarts, waarschijnlijk via Malta. In het najaar verlaten we dan weer via de straat van Gibraltar de Middellandse Zee om eind november vanaf de Canarische Eilanden de oversteek naar Barbados (Caribisch Gebied) te wagen. Daar willen we dan kerst vieren. Vervolgens varen we die wintermaanden naar het noorden (richting Florida) om uiteindelijk in de zomer van 2006 via Bermuda en de Azoren ons ‘rondje Atlantische Oceaan’ te volbrengen. Eenmaal terug in Nederland gaan we dan weer op zoek naar een huis, baan, enzovoort.